Ευθύνες στις ευρωπαϊκές ηγεσίες που απέτυχαν όπως είπε να δώσουν αξιόπιστη απάντηση στο πρόβλημα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να βυθιστεί η χώρα ακόμη περισσότερο στην κρίση χρέους επέρριψε ο πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κουρτ Μπάγιερ. >>>

 

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο κ. Μπάγιερ υποστηρίζει ότι το λάθος της ΕΕ ήταν ότι δεν βοήθησε από την αρχή την Ελλάδα, πριν δύο χρόνια, και αυτό λόγω των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ που είχε κατά νου τα πολιτικά οφέλη για το κόμμα της από τις τότε τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Όσον αφορά τα ευρωομόλογα, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της έκδοσής τους και υπέρ της αποδυνάμωσης των χρηματαγορών, επισημαίνοντας πως, παλιότερα τα ομόλογα αποτελούσαν σίγουρη μορφή αποταμίευσης και σήμερα η αξιολόγησή τους αλλάζει κάθε δευτερόλεπτο, ακόμη και εάν δεν υπάρχουν αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα κάποιας χώρας.

Η σημερινή κατάσταση είναι όπως μετά από πόλεμο, αναφέρει χαρακτηριστικά και παραπέμπει στην Ελλάδα και στην Ισπανία, όπου η κρίση και η αποδόμηση του κοινωνικού ιστού έχουν οδηγήσει σε εντάσεις και διαδηλώσεις.

Προειδοποιεί τέλος πως εάν στη Σύνοδο Κορυφής δεν υπάρξουν αποφάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης, τότε οι χρηματαγορές θα ωθήσουν και την Ιταλία σε αναδιάρθρωση χρέους όπως συνέβη και με την Ελλάδα.