Αυξήθηκε η υπογονιμότητα των ζευγαριών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με κύρια αίτια το κάπνισμα, την κακή διατροφή, την σεξουαλική απελευθέρωση και την μετάθεση της επιθυμίας του ζευγαριού να τεκνοποιήσει, μετά τα 30 χρόνια τους. >>>

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι 1 στα 7 ζευγάρια δεν μπορεί να πετύχει σύλληψη, με απλές επαφές. Το ποσοστό αυτό φαίνεται να είναι ίδιο στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, η υπογονιμότητα αφορά στην Ελλάδα 250.000, περίπου, ζευγάρια.
Στόχος της Ιατρικής είναι η υπογονιμότητα να μην οδηγεί το ζευγάρι απευθείας στην εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά, αρχικά, στη διάγνωση των αιτιών του προβλήματος και, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, σε σύλληψη με φυσιολογικές μεθόδους, ανάλογα με την περίπτωση.
Τα θέματα αυτά, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, στην επιστημονική διημερίδα με τίτλο: «Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και διέγερση των ωοθηκών» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, στο Ξενοδοχείο Grand Hotel (Μοναστηρίου 305 – 307) στη Θεσσαλονίκη.
Η διημερίδα διοργανώνεται από το Τμήμα Γονάδων της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.