Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ που χτυπούν την πόρτα του ψυχιάτρου. >>> Βασική αιτία της κατάστασης αυτής αποτελεί χωρίς αμφιβολία η υψηλή ανεργία που πλήττει ιδιαίτερα τον κλάδο, η οποία τις περισσότερες φορές συνιστά πηγή συναισθηματικών διαταραχών , κρίσεων πανικού, άγχους αλλά και κατάθλιψης. 
Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής σε μια κατηγορία εργαζομένων που από τη «φύση της δουλειάς» αναγκάζονται να ενεργοποιούν αντισώματα στην «κατάπτωση», παρατηρούνται σήμερα πλέον περισσότεροι από 1.300 επίσημα μακροχρόνια ψυχιατρικά «παρακολουθούμενοι» σε σύνολο 20.000 ασφαλισμένων στον ασφαλιστικό φορέα (το 7%).
Ευάλωτοι λοιπόν παρουσιάζονται οι δημοσιογράφοι, αφού έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, τη μείωση του εισοδήματος, τις σκληρές συνθήκες εργασίας, τη μετατροπή της εξηρτημένης εργασίας σε ανασφάλιστη ή τον φόβο για την απώλειά της.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους όταν από τα 5.500 μέλη της ΕΣΗΕΑ οι 446 είναι άνεργοι, ενώ οι 1.500 έχουν συνταξιοδοτηθεί. 
Τα στοιχεία αυτά αποκτούν μια πιο θλιβερή διάσταση αναφορικά με την κατηγορία των δημοσιογράφων εκτός ΕΣΗΕΑ (υπολογίζονται σε 10.000) που εργάζονται σε sites, περιοδικά ή είναι μέλη άλλων Ενώσεων (ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ κ.ά.).