"Η μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η έκδοση Ευρωομολόγου, η οικοδόμηση μιας πιο στενής και συνεκτικής οικονομικής διακυβέρνησης και ένα πρόγραμμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων μπορούν σωρευτικά να δώσουν την απαιτούμενη και εξαιρετικά επείγουσα, ολοκληρωμένη απάντηση της Ευρώπης στην μεγάλη κρίση που κορυφώνεται δραματικά, υπονομεύοντας το παρόν και το μέλλον της Ευρωζώνης". >>>
Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος στην ομιλία του στο Συνέδριο με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους» που συνδιοργάνωσε το "Ινστιτούτο Konrad Adenauer" με το "Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής" στο Βερολίνο.
Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μπει τέλος στην αναβλητικότητα της ΕΕ, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε:
Έως τώρα, η ΕΕ και οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες αντιμετώπιζαν την κρίση με το "σύνδρομο της κλεψύδρας". Δηλαδή, πιστεύοντας, εσφαλμένα, ότι μπορούν με αποσπασματικές αποφάσεις, με συνεχόμενες αναστροφές της κλεψύδρας να αποτρέψουν το τέλος του χρόνου. Οι γνωστές δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που τάραξαν την ευρωζώνη πλήττοντας ακόμα και χώρες στο κέντρο του σκληρού πυρήνα της, δείχνουν ξεκάθαρα ότι πλησιάζουμε με ταχύτητα στο σημείο της μη αναστροφής". Και πρόσθεσε:
"Δεν μπορούμε πια να συμπεριφερόμαστε ως μαραθωνοδρόμοι ενώ ο αγώνας που δίνουμε είναι κούρσα ταχύτητας. Δεν μπορούμε άλλο πια να είμαστε τόσο πίσω από τις αγορές και τις εξελίξεις που εκείνες διαμορφώνουν, πριν από μας για μας".
"Εάν δεν απαλλαγούμε άμεσα από το αυτοκαταστροφικό "σύνδρομο της κλεψύδρας", η αποσύνθεση της ευρωζώνης θα γίνει από εφιάλτης, ζοφερή πραγματικότητα.
Πρέπει επιτέλους να υπάρξει σαφής ιεράρχηση και προτεραιότητα.
Πρώτα ρίχνεις όλες σου τις δυνάμεις για να σβήσεις τη φωτιά και μετά - ή έστω παράλληλα - αναδιαρθρώνεις την πυροσβεστική υπηρεσία ή βελτιώνεις την λειτουργίας της. Πρώτα αντιμετωπίζεις την κρίση και μετά, ή έστω παράλληλα -και πάντως όχι πριν - κτίζεις την απαραίτητη σταθερή, δημοσιονομικά νοικοκυρεμένη ευρωζώνη.