Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΓΚΑΝΟΥΛΗ*

Αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Πολιτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης έδωσε το παρόν στην συνάντηση - δημόσια διαβούλευση γύρω από την κατασκευή του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή της Ευκαρπίας. >>>

 

Μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε επί του θέματος ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς. Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΟΤΑ περιορίστηκε στο ότι ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Θεσσαλονίκης απλά υλοποιεί αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και ότι δεν ευθύνεται διόλου για τη χωροθέτηση του ΣΜΑ. Μάλιστα δήλωσε ότι ο σταθμός μεταφόρτωσης δεν συνδέεται με την βιομηχανία ΤΙΤΑΝ, ενώ έφτασε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι η επιλογή της καύσης δεν θεωρείται δεδομένη, αφού αποτελεί μόνο μία από τις προτεινόμενες λύσεις.

Ως απάντηση σε αυτήν τη στείρα και υποκριτική επιχειρηματολογία, στην αίθουσα επικράτησε ένταση που εκφράστηκε με φωνές, συνθήματα και αποχωρήσεις.

Και πως να μην υπάρξει ένταση; Δημόσια διαβούλευση γύρω από το έργο δεν υπήρξε ποτέ, οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής δεν τηρούνται, η χωροθέτηση του είναι ύποπτη, ενώ εντάσσεται στον καταφανέστατα φαύλο περιφερειακό σχεδιασμό.

Ο τελευταίος φαίνεται να είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις των οικονομικών συμφερόντων που προωθούν μονάδες βιολογικής ξήρανσης με απώτερο σκοπό την καύση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, απαξιώνοντας βιώσιμες διαχειριστικές λύσεις όπως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση.

Η άποψη του Προέδρου του ΟΤΑ ότι το έργο του ΣΜΑ είναι έργο φιλικό προς το περιβάλλον αποτελεί μία ακόμη ανέξοδη υπεκφυγή, μιας και το έργο είναι ο καταλυτικός κρίκος της υλοποίησης του ύποπτου και μονόπλευρου περιφερειακού σχεδιασμού.

Πρέπει να σταθούμε όλοι μας αρωγοί στον αγώνα των κατοίκων της Ευκαρπίας μακριά από τοπικιστικές λογικές, αντιτασσόμενοι σε έναν περιφερειακό σχεδιασμό που υποθηκεύει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.


* Ο Φίλιππος Γκανούλης είναι Συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πρασίνων