Λες και βρίσκεται εκτός κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρός της και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε ομιλία του στο 22ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, είπε πως… >>>

ήρθε η ώρα της επαναδιαπραγμάτευσης και εξήγησε τι εννοούσε όταν έλεγε πως ήταν εξουθενωμένος.

“Όταν λοιπόν είπα ότι είμαι εξουθενωμένος, εννοούσα ότι ειλικρινά με βασανίζει πάρα πολύ το να βλέπω την ελληνική κοινωνία να πενθεί το χαμένο παράδεισό της και να βλέπω τον επιπόλαιο και ελαφρό τρόπο, με τον οποίο πολιτικοί, αναλυτές, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, παράγοντες του οικονομικού και πολιτιστικού βίου αντιμετωπίζουν το φαινόμενο αυτό, που στην πραγματικότητα είναι μια άσκηση εθνικής αυτογνωσίας”, είπε με τη γνωστή του ευγλωττία.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε πως “εξακολουθούμε, δυο χρόνια μετά, να είμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα, με τα ίδια διλήμματα” και πρότεινε “να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτά που τώρα βρίσκονται μπροστά μας”. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως “είμαστε σε μια ιδιόρρυθμη κατάσταση. Οι αποφάσεις θα έχουν πρακτική σημασία μετά το 2015”.

Ήταν, πάντως, αισιόδοξος: “Εις πείσμα των προβλέψεων και εις πείσμα της απαισιοδοξίας που επικρατεί, μπορούμε να τα καταφέρουμε”, υποστήριξε και πρότεινε… διαπραγμάτευση του νέου προγράμματος (προφανώς συντασσόμενος σε μια πολιτική γραμμή που θυμίζει… γραμμή Σαμαρά)!

“Τώρα είναι η ώρα να διαπραγματευθούμε το νέο Προγράμμα που θα μας εξοπλίσει με 130 δις ευρώ νέας βοήθειας από τους εταίρους. Τώρα είναι, όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, η ώρα της διαπραγμάτευσης”, είπε, αναφερόμενος στην εισήγηση του Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να νομοθετηθεί ο κατάλογος των διαρθρωτικών αλλαγών χωρίς να υπάρχει κανένα νομικό κενό, “ώστε να μπούμε "καθαροί" στο 2012” και, αναφερόμενος στον ελληνικό λαό, είπε πως “κανείς άλλος δεν πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από αυτό που του αναλογεί”.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι “το πρόβλημα της οικονομίας ήταν και είναι πολιτικό”, ενώ άφησε τον επαναπατρισμό των εκατομμυρίων ευρώ που έβγαλαν κάποιοι στο εξωτερικό, στον πατριωτισμό των Ελλήνων: Χαρακτήρισε “εθνικό και πατριωτικό καθήκον” την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.