Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι τα εμβόλια που γίνονται στα παιδιά έχουν πολλαπλασιαστεί. Μερικοί γονείς, έχουν αρχίσει να αμφισβητούν μερικά εξ αυτών, ενώ μια -ευτυχώς- πολύ μικρή ομάδα γονέων, δεν εμβολιάζει καν τα παιδιά τους, προφανώς μιμούμενοι την Αφρική. Πού βρίσκεται η αλήθεια όμως; >>>
Παρακάτω θα προσπαθήσω να προσθέσω μια λογική κυρίως και επιστημονική άποψη. Παρακολουθώντας ιστορικά την εξέλιξη των εμβολίων, κάνω μια παρατήρηση ότι δεν υπάρχει εμβόλιο που έβλαψε κάποια ομάδα παιδιών. Συνεχίζοντας, όλοι οι παλαιότεροι θυμούνται κάποιες ασθένειες, όπως διφθερίτιδα, ευλογιά ίσως και άλλες, αλλά εγώ αναφέρω αυτές που είχαμε θύματα και στην πατρίδα μας, οι οποίες έχουν εξαφανισθεί, χάρις στον εμβολιασμό των παιδιών. 
Όλοι ενθυμούνται ότι κάποτε την δεκαετία του30-40-50 οι άνθρωποι πέθαιναν αρκετά νέοι. Σήμερα ο μέσος όρος ζωής έχει ανέβει (81 ετών στις γυναίκες και γύρω στα 78-79 ετών στους άνδρες) στην Ελλάδα και ένα μεγάλο μέρος, σε αυτή την πορεία ζωής οφείλεται και στα εμβόλια. Τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν παρασκευαστεί καινούρια εμβόλια, για πολύ σοβαρές παθήσεις, όπου είχαμε μέχρι προ ολίγων ετών πολλά θύματα από μηνιγγίτιδα κυρίως, ηπατίτιδα και άλλα λοιμώδη όπως ανεμοβλογιά-ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα κλπ. Όλοι γνωρίζουμε, ότι στην Αφρική υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες θύματα από ηπατίτιδα Β ή και από άλλες παθήσεις και μάλιστα μέσω UNICEF, μας παρακαλούν να αγοράσουμε μια κάρτα εορτών για να μπορέσουν να εμβολιαστούν αντίστοιχα παιδιά, για να σωθούν. Είναι απαράδεκτο, λοιπόν, εμείς να αμφισβητούμε την ορθότητα του εμβολιασμού. 
Αν σκεφθεί κανείς ότι διαθέτοντας 36 ευρώ, συνολικά για το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, διώχνεις για πάντα την πιθανότητα να νοσήσεις από αυτή την σοβαρή ασθένεια, είναι περιττό να συζητάμε αν πρέπει να εμβολιαστούμε. Για το μόνο εμβόλιο που συχνά ερωτούν οι γονείς αν πρέπει να το κάνουν, είναι το ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα επειδή στην Μ. Βρετανία σε διάφορα site το ενοχοποιούν ότι τάχα μπορεί να συμμετέχει στην εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά. Δεν έχει αποδειχθεί ακόμη κάτι. Αν σκεφθεί όμως κάποιος, πόσα παιδιά θα είχαν χάσει τη ζωή τους, από τις παρενέργειες αυτών των νοσημάτων αν δεν είχαν εμβολιασθεί, τότε πάλι όλα συγκλίνουν υπέρ του εμβολιασμού. 
Σαν συμπέρασμα θα έλεγα ότι τα εμβόλια μέχρι τώρα έχουν καταφέρει:
ο άνθρωπος να απαλλαγεί από πολλές θανατηφόρες ασθένειες πχ. διφθερίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παραλυτικά π.χ. πολιομυελίτιδα
να παρατείνει το μέσο όρο ζωής
να μειώσει το κόστος νοσηλείας (αφού δεν αρρωσταίνει). Άλλωστε και τις πολύ σοβαρές ασθένειες που χτυπούν τον άνθρωπο, με εμβόλια προσπαθούν τα διάφορα Ερευνητικά Κέντρα να τις αντιμετωπίσουν.