Τη χειρότερη επίδοση του από τον Οκτώβριο του 2009 με νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφει τον Νοέμβριο του 2011 ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500, www.ngbi500.gr). >>>


Έτσι προσεγγίζει το -53 αντανακλώντας πλήρως την απαισιοδοξία και τις συνθήκες πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, καθώς και αβεβαιότητας, οι οποίες επικράτησαν στη χώρα μας κατά το μήνα Νοέμβριο, οι οποίες και άσκησαν πρωτοφανή πίεση στην ψυχολογία της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Ο δείκτης NGBI 500 από τον Ιούλιο του 2011 και έπειτα παγιώνεται σε επίπεδα από το -45 και κάτω με μικρά σκαμπανεβάσματα και με διάχυτη την έλλειψη προοπτικής για έξοδο από την κρίση στο ορατό μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό χειρότερες είναι οι απαντήσεις των επιχειρήσεων όσον αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση τους με το 5%, έναντι 10% τον Οκτώβριο να την χαρακτηρίζει καλή. Επιπλέον αυξάνονται οι αρνητικές τοποθετήσεις, καθώς το 62% κρίνει ως κακή την κατάστασή του, έναντι 53% τον Οκτώβριο.
Όσον αφορά στην κατάσταση για το επόμενο εξάμηνο, μεγάλες αυξομειώσεις δεν υπάρχουν τους τελευταίους τρεις μήνες, παρά μόνο μία οριακή ανάκαμψη από το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων δύο ετών, που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2011.


“Μαύρες” είναι οι εκτιμήσεις για την απασχόληση, όπου καμία επιχείρηση από τη Βόρεια Ελλάδα δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει προσλήψεις τον Δεκέμβριο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη μέτρηση του NGBI 500 (του Οκτωβρίου 2011) ήταν 9%.
Πολύ ανησυχητική είναι και η πρόθεση διεύρυνσης των απολύσεων, καθώς το 40% των επιχειρήσεων σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές στο προσωπικό, έναντι 35% τον Οκτώβριο. Αυξημένη είναι και η πρόθεση διατήρησης προσωπικού, η οποία φτάνει στο 60%, έναντι 57% τον προηγούμενο μήνα.
Μεγάλο πρόβλημα για τις Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις αναδύεται στο θέμα του τζίρου, καθώς μόλις το 10% (21% τον Οκτώβριο) δηλώνει τον προηγούμενο μήνα πως κατέγραψε αύξηση, ενώ το ποσοστό της μείωσης (65%) είναι από τα μεγαλύτερα της τελευταίας διετίας.


Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009 ανελλιπώς.
Να σημειωθεί ότι η μέτρηση για τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2011 θα ανακοινωθεί στις 5 Ιανουαρίου 2012.