Σύμφωνα με τον Willem Buiter, έναν από τους εγκυρότερους αναλυτές της Citigroup, οι  πιθανότητες να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη είναι 25%. >>>Αυτό που κόβει, όμως, κυριολεκτικά την ανάσα είναι οι προβλέψεις για τις συνέπειες που θα έχει στην καθημερινή ζωή των πολιτών μία τέτοια δραματική εξέλιξη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κορυφάιο αναλυτή το πρώτο μεγάλο πλήγμα θα "δοκιμάσουν" οι μισθοί, οι συντάξεις και οι καταθέσεις που θα γυρίσουν από τη μια στιγμή στην άλλη στη ''Νέα Δραχμή''.
Θα ακολουθήσει ραγδαία υποτίμηση του νέου νομίσματος έως και 65% και έκρηξη πληθωρισμού. Λόγω του γενικότερου πανικού, οι καταθέτες θα σπεύσουν να σηκώσουν τα χρήματα τους από τις ελληνικές τράπεζες.
Πριν καλά καλά βγει η χώρα από την Ευρωζώνη, το κράτος, το τραπεζικό σύστημα και επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το εξωτερικό θα αντιμετωπίσουν υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης.
Το ελληνικό θρίλερ με τα μάτια του Willem Buiter θα είναι ακόμα χειρότερο, αν η έξοδος από το ευρώ, συνοδευτεί με διακοπή χρηματοδότησης από την τρόικα και στήριξης από την ΕΚΤ:
Καταθέτες και αποταμιευτές θα πολιορκούσαν τις τράπεζες ζητώντας τα χρήματά τους, γεγονός που θα πυροδοτούσε ταραχές. Τραγικότερο όλων θα ήταν βέβαια η έλλειψη τροφίμων, καθώς και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
Και αν νομίζετε ότι αν πάτε αλλού θα σωθείτε, ξεχάστε το, αφού σύμφωνα με τον κ Buitter θα ακολουθήσει "ντόμινο" και το δρόμο της Ελλάδας θα πάρουν Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία, ακόμη και η Γαλλία!
Πριν από λίγες ημέρες, ο Λάρι Χέιθγουέι, εκ των κορυφαίων αναλυτών της UBS, συνέταξε μία δεύτερη ανάλυση εστιάζοντας στην κρίσιμη -για την ευρωζώνη βδομάδα- που πέρασε. Ο Χέιθγουέι προειδοποιεί εκ νέου για ασύλληπτα σενάρια σε περίπτωση κατάρρευσης του κοινού νομίσματος και χαρακτηριστικά αναφέρεται σε «σενάριο τέλους του κόσμου».
Ο κορυφαίος αναλυτής σημειώνει ότι οι πρώτες εκτιμήσεις (πριν από 3 μήνες) ήταν ήπιες και αναφέρεται σε κατεστραμμένα οικονομικά συστήματα και καταρρακωμένες οικονομίες, οι οποίες θα είναι μόνο η αρχή της πρωτοφανούς ύφεσης. Ο ίδιος τονίζει ότι η ευρωζώνη έκανε πολλά λάθη από την αρχή αλλά πλέον ο «πόνος από μία κατάρρευση της νομισματικής ένωσης» ξεπερνά κατά πολύ το όποιο κόστος για να σωθεί το κοινό νόμισμα.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Χέιθγουέι σημειώνει ότι αν η ευρωζώνη έδιωχνε την Ελλάδα, τότε οι πολίτες άλλων χωρών «θα υπέθεταν ότι η δική τους χώρα θα ήταν η επόμενη, θα έστελναν τα χρήματα τους στο εξωτερικό και έτσι θα καταστρεφόταν όντως η οικονομία και οι τράπεζες τους».
Η άποψη του, τέλος, για το τι θα χρειαστεί να αναζητήσει κανείς στην -απευκταία για τον ίδιο- περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης μιλάει από μόνη της: «Υποθέτω ότι υπάρχουν μερικά αντικείμενα που θα πρέπει να αναζητήσει κανείς: πολύτιμα μέταλλα, κονσερβοποιημένο φαγητό και όπλα μικρού μεγέθους».