Την ανάγκη να διατηρήσει η Ελλάδα τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν διακηρυχθεί και περιλαμβάνουν και το erga omnes, δηλαδή «μια ονομασία έναντι όλων, για κάθε χρήση» υπογραμμίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. >>>

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα «μέσα σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας» στην επικοινωνιακή επίθεση του κ. Γκρούεφσκι, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης.

Όπως αναφέρει ο τομεάρχης της ΝΔ, ήδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων να χρησιμοποιήσει την απόφαση αυτή «ως πρώτη ύλη για μια νέα επίθεση προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδος , η οποία –είναι βέβαιο- ότι θα πέσει στο κενό και θα εκθέσει, για μια ακόμη φορά , σε διεθνές επίπεδο, τους αρχιτέκτονες της ακραίας και αδιάλλακτης πολιτικής , που ακολουθούν οι συγκεκριμένοι εθνικιστικοί κύκλοι της FYROM, με επικεφαλής τον κ. Νίκολα Γκρούεφσκι».

Σημειώνει παράλληλα ότι η χώρα μας έχει διανύσει την απόσταση, που της αναλογεί, για να υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή λύση του προβλήματος.

Τώρα, καταλήγει, «είναι η σειρά της κυβέρνησης των Σκοπίων να κάνει τα επιβαλλόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν στην συνεννόηση και την συμφωνία, εγκαταλείποντας την πολιτική της αδιαλλαξίας και του ακραίου εθνικισμού, η οποία πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων».