Δηλώσεις στήριξης στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου, μηνύματα προς την Ευρώπη, αλλά και βολές εκατέρωθεν περιείχαν οι ομιλίες των προέδρων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ κατά τη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2012. >>>

 

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου και δήλωσε διατεθειμένος να κάνει τα πάντα, όπως είπε, για να πετύχει η χώρα, «χωρίς να λογαριάζει καρέκλες». Επισήμανε ακόμη ότι η επιλογή του να καταθέσει την πρωθυπουργία έγινε όχι λόγω αποτυχίας, αλλά για να συνεχιστεί η πολιτική που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι ο ίδιος ανέλαβε την εξουσία «σε μια στιγμή πολλή δύσκολη με εντολή να αλλάξει τη χώρα», και επιτέθηκε κατά της ΝΔ, καταλογίζοντάς της ότι κατά τη διακυβέρνησή της συνειδητά δεν διαχειρίστηκε με διαφάνεια τα οικονομικά και ότι απέτυχε να προχωρήσει σε αλλαγές. «Αν κάποιος άργησε δεν είμαστε εμείς αλλά εκείνοι που είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας και αδράνησαν τελείως», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν άργησα να πάρω μέτρα, δεν ήθελα να πάρω μέτρα», σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική στις συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση στην Ευρωζώνη αποτελεί αποτυχία τους.

«Είναι εύκολο να μιλά κανείς -πριν φανούν τα αποτέλεσματα- για αποτυχίες ... Εγώ πήρα πολύ νωρίς την απόφαση να μη μετρήσω το πολιτικό κόστος ... Θέλετε να γίνω το εξιλαστήριο θύμα; Και αυτό θα το κατανοήσω ... Αλλά αυτό είναι η εύκολη λύση ... το ζήτημα είναι να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές και αυτές πρέπει να γίνουν από τον καθένα από μας» πρόσθεσε, σε μια επισήμανση που ίσως θα μπορούσε να ερμηνευτεί και σαν έμμεση απάντηση στις πρόσφατες πολύ σκληρές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.

Αντ. Σαμαράς: Προτεραιότητα στην ανάκαμψη

Στις τρεις μείζονες προτεραιότητες για τη χώρα εστίασε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι τους επόμενους μήνες έμφαση πρέπει να δοθεί στην τακτοποίηση του ελληνικού χρέους με το εθελοντικό κούρεμα, στην εξασφάλιση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων και στην ανάκαμψη.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι δικαιώνουν τις θέσεις της ΝΔ. Μας δικαιώνουν πρόσωπα μεγάλου κύρους στην Ευρώπη, ανέφερε προσθέτοντας ότι οι απόψεις Ευρωπαίων πολιτικών, όπως οι Ντελόρ, Σμιτ και Κολ, επαληθεύουν ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν λανθασμένη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι μετά τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχθηκαν και άλλες χώρες και την αδυναμία της Ευρώπης να δημιουργήσει αναχώματα αποδεικνύεται ότι τα σημερινά μέτρα δεν αρκούν.

Προειδοποίησε ακόμη ότι τα προγράμματα μονομερούς λιτότητας μπορεί να οδηγήσουν την Ευρώπη σε παρατεταμένη ύφεση, κάτι που έγινε και στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι μεταβατική και όχι συγκυβέρνηση και ότι το κόμμα του τη στηρίζει «για να πετύχουμε τους στόχους άμεσα», χωρίς να δίνει συγχωροχάρτι για τις αμαρτίες της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Ούτε συμπολίτευση είμαστε, ούτε αντιπολίτευση, η ΝΔ είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων, και αυτό είναι η εγγύηση της μετάβασης σε μια νέα εποχή που θέλουν όλοι οι Έλληνες», ξεκαθάρισε. «Το πώς θα γίνει αυτό θα το αποφασίσει ο λαός. Εγώ υποσχέθηκα να εξασφαλίσω στο λαό ομαλές συνθήκες εκλογών», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει «τις μεγάλες αδικίες στους συνταξιούχους και τους πολύτεκνους» ενώ τόνισε ότι «τα χαράτσια πρέπει να σταματήσουν». Συμπλήρωσε τέλος ότι πρέπει να μπει τέλος στην υπερφορολόγηση και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

Στήριξη Γ. Καρατζαφέρη στον Λ. Παπαδήμο

Τη στήριξή του στον Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο κάλεσε να προσπαθήσει «το καλύτερο για τη χώρα», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ πρότεινε την διαχείριση και αξιοποίηση κληροδοτημάτων που μπορούν, όπως ανέφερε, να αποφέρουν πολλά χρήματα.

Ζήτησε επίσης την κατάργηση του πόθεν έσχες για την οικοδομή προκειμένου να κινηθούν τα επαγγέλματα του κλάδου και η αγορά.

Αλ. Τσίπρας: Προϋπολογισμός άρνησης της πραγματικότητας

Για «προϋπολογισμό άρνησης της πραγματικότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «δογματική έμμονη στις συνταγές που μας οδήγησαν στην κοινωνική διάλυση και στη χρεοκοπία».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντάς τους ότι έχουν αφήσει τη χώρα στην πιο βαθιά και παρατεταμένη ύφεση μεταπολεμικά.

«Αντί να προβληματίζεστε, επιμένετε στη συνταγή της καταστροφής που οδηγεί στην εκτίναξη της ανεργίας και εν τέλει στο κοινωνικό κραχ», τόνισε χαρακτηριστικά. «Σήμερα μάς μιλάτε για ύφεση 2,8%. Ποιος να σας πιστέψει όταν μέσα σε δύο χρόνια έχετε αναθεωρήσει τόσες φορές τις προβλέψεις σας για την ανάπτυξη της οικονομίας;», διερωτήθηκε.

«Εχετε συγκροτήσει μια κυβέρνηση πολυποίκιλη, έχετε βάλει την ακροδεξιά σε υπουργικούς θώκους και έχετε βάλει τη ΝΔ να λέει ότι είναι συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε και τους υπουργούς τους ΠΑΣΟΚ να δημαγωγούν αλληλομαχαιρώνοντας ο ένας τον άλλο», πρόσθεσε.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με φανερή ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.