Ανήσυχοι παρακολουθούν το παιχνίδι που παίζεται γύρω από την έκταση που έχει, σε σημείο – φιλέτο, η ΔΕΘ, στην περιοχή του Συντριβανίου, της Θεσσαλονίκης. Βλέπουν πως κάποιοι εποφθαλμιούν την περιουσία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν απρόθυμοι να τη διατηρήσουν. >>>

 

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν με έκπληξη πως η πρόταση εκποίησης της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΘ μέσω της ένταξής της στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, “αποτελεί και την επίσημη θέση της εταιρείας Helexpo-Ελληνικές Εκθέσεις ΑΕ, την οποία μάλιστα έχει καταθέσει εγγράφως και ενυπογράφως στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας”.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν “κλοπή της περιουσίας της πόλης”  οποιαδήποτε προσπάθεια αφαίρεσης της ΔΕΘ. Υποστηρίζουν πως η Helexpo, που μισθώνει από τη ΔΕΘ το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, καθώς και το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι μέχρι το 2014, ζητά από την κυβέρνηση να παραχωρήσει τη χρήση απευθείας σε αυτή, “προσπαθώντας ουσιαστικά να καταστήσει ελκυστικότερο το σενάριο της ιδιωτικοποίησής της. Ουσιαστικά μεθοδεύεται η απογύμνωση και παρεπόμενα η κατάργηση της ΔΕΘ, η οποία δεν είναι μία ακόμη εταιρεία του δημοσίου, αλλά ένας θεσμικός πυλώνας ανάπτυξης όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει μια κερκόπορτα να χρησιμοποιηθεί το ακίνητο της ΔΕΘ ως κερδοσκοπική εκμετάλλευση οικοπέδου και όχι ως αναπτυξιακό εργαλείο της πόλης”.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της ΔΕΘ “από όσους την επιβουλεύονται και απεργάζονται σενάρια αυτού του τύπου”. Τάσσονται υπέρ της ενοποίησης των δύο εταιρειών, ΔΕΘ και Helexpo, “με τρόπο που θα δημιουργήσει το θεσμικό και τεχνικό πλαίσιο ώστε ο ενιαίος όμιλος της ΔΕΘ να μπορέσει να αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με εξειδικευμένους εκθεσιακούς φορείς του εξωτερικού και που  θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης για τον φορέα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή”.

Υποστηρίζουν πως, διατηρώντας την κυριότητα του ακινήτου η ΔΕΘ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και ανταγωνιστικού εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου και στην ανάπλαση του υφιστάμενου χώρου, αναβαθμίζοντας την καθημερινή ζωή και την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της πόλης.