Πέντε παραινέσεις απηύθυνε, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, προς τους πολιτικούς, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Στο κήρυγμά του, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος της Τούμπας, όπου βρέθηκε σήμερα, πέρα από τις προτροπές προς τους πολιτικούς, χρησιμοποίησε μια ελληνική παροιμία, για το θέμα των Σκοπίων: >>>

 

“Τρία χρόνια διήρκεσε η διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων με θέμα παραβίαση ενδιάμεσης συμφωνίας. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η χώρα μας παραβίασε τη συμφωνία, μια συμφωνία που ήταν ‘παγωμένη’, αλλά στο σύνολο της αποφάσεως και με δεδομένες τις θέσεις της χώρας μας, στη Χάγη το κράτος των Σκοπίων ‘ώδινεν όρος και έτεκεν μυν’”. Μάλιστα, πρότεινε προς τα Σκόπια:

“Καλά θα έκαναν τόσα χρόνια που έχασαν οι Σκοπιανοί, να άκουγαν τις προτροπές όλων μας να δεχτούν ένα άλλο όνομα που θα ήταν και ιστορικό για τη χώρα τους και θα έλυνε τις διαφορές τους και θα ήταν και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Οι προτροπές προς πολιτικούς

Στο τέλος του κηρύγματός του, διάβασε ένα “κείμενο ευχών”, όπως το ονόμασε, το οποίο είχε γράφψει και το είχε συμπληρώσει μετά από “συνομιλίες με συμπολίτες, απλούς ανθρώπους, που δείχνουν για το πως αισθανόμαστε έναντι των πολιτικών μας αρχόντων, με κύρια αναζήτηση τη λύση των μεγάλων προβλημάτων”.

Στο κείμενο, ο παναγιότατος υπογραμμίζει πως απευθύνεται προς κάθε πολιτικό “μέσα στην παραζάλη των ευρωπαϊκών διασκέψεων και χρηματοπιστωτικών επιδιώξεων των Βρυξελλών και στην εναγώνια προσπάθεια των πολιτικών για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο λαβωμένο κράτος μας”. Κείμενο που στοχεύει “στην αποφυγή νέων επιβαρύνσεων”.

Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει “ίχνος κομματικής επιρροής ή δεσμεύσεως”, αλλά ούτε και “πολιτική εμπειρία”.

Με το κείμενο αυτό καλεί τους πολιτικούς:

  • Να τηρήσουν εθνική φιλολαϊκή πολιτική προς όλους τους τομείς με γνώμονα του έννομο συμφέρον του ελληνικού λαού
  • Να χαράξουν έξυπνη, ευφυή και θαρραλέα στρατηγική για αποτροπή περαιτέρω απώλειας της εθνικής κυριαρχίας
  • Να ασκήσουν άμεση πολιτική για δίκαιη κατανομή των βαρών και να προσπαθήσουν για την άρση “εμφανών και αφανών” κοινωνικών αδικιών.
  • Να εμπνεύσουν σε όλους εμάς αίσθημα ασφαλείας για καλύτερες ημέρες στον τόπο μας
  • Να κρατήσουν άπαρτο το κάστρο του ελληνισμού και να διατηρήσουν την ελληνική κυριαρχία “εντός των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας έναντι των επικινδύνων επιδιώξεων των γειτόνων μας”. Χαρακτήρισε, μάλιστα, “δόξα και σιγουριά” τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Με το που τελείωσε η ανάγνωση του κειμένου, το εκκλησίασμα τον καταχειροκρότησε και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης σχολίασε: “Αυτό το χειροκρότημα είναι οι υπογραφές στο κείμενο. Θα πάει και θα κάνε τη δη δουλειά του. Όλα θα πάνε καλύτερα”.

Στην αρχή του κηρύγματός του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους της ΕΤ3, οι οποίοι, παρά την απεργία τους, μετέδωσαν τη Θεία Λειτουργία και το κήρυγμά του. Μάλιστα, όπως είπε “τα αιτήματά τους τα βλέπουμε δίκαια”.