Το ενδεχόμενο να «σπάσει τον κουμπαρά» των 3 δισ. που περιέχει ο λογαριασμός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών. >>>

 

Βρισκόμαστε 10 ημέρες μετά την είσπραξη των 8 δισ. ευρώ από την έκτη δόση του δανείου από Ε.Ε. και ΔΝΤ και τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν χτυπήσει... «κόκκινο».

Όπως αναφέρει, σήμερα, η "Ναυτεμπορική", αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσαν ότι η ταμιακή στενότητα η οποία αναμένεται να ενταθεί στο άμεσο μέλλον και ειδικά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου έχει τη βάση της στο ότι οι πολιτικές ακροβασίες Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου με την προκήρυξη δημοψηφίσματος οδήγησαν στην απώλεια χρονικά μιας δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης η οποία δεν αναπληρώθηκε.

Την ίδια ώρα, έπρεπε μόνο για το Δεκέμβριο να καλυφθούν υποχρεώσεις συνολικού ύψους 17 δισ. ευρώ από τα οποία τα 7 δισ. είναι τοκοχρεολύσια παλιών και νέων ομολόγων. Ειδικότερα, από το ποσό αυτό τα 3 δισ. ευρώ χρεολύσια μακροπρόθεσμων ομολόγων, άλλα 3 δισ. ευρώ είναι τα έντοκα γραμμάτια και άλλο 1 δισ. οι τόκοι που απομένουν για να κλείσει ο χρόνος.