Σημαντικές επαφές με Τούρκους τουριστικούς πράκτορες και εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων της Σμύρνης, είχε την προηγούμενη εβδομάδα, αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την ίδια εκδήλωση στην οποία επρόκειτο να παραβρεθούν ξενοδόχοι που έχουν καταπατήσει εγκαταστάσεις στα Κατεχόμενα. >>>

 

Η αντιπροσωπεία – αποτελούμενη από το γενικό γραμματέα κ. Μιχάλη  Χρυσοχοΐδη και τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ξ.Θ. κ. Δημήτριο Μουσιάδη και κα Έβελυν Χριστοπούλου – επισκέφθηκε την τουρκική πόλη  με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ( 8 – 11 Δεκεμβρίου 2011). Σκοπός της επίσκεψης ήταν η προώθηση της Θεσσαλονίκης ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού σε μία νέα αγορά, όπως είναι η Σμύρνη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε σε περίπτερο μαζί με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης που συμμετείχε στην έκθεση με επικεφαλής τον πρόεδρό του Δ.Σ. και δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και το γενικό διευθυντή κ. Νίκο Σαπουντζή.

Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είχαν επίσημες επαφές με το δήμαρχο της Σμύρνης κ. Aziz Kocaoğlu, τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Ekrem Demirtaş και τον πρόεδρο της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TURSAB) κ. Başaran Ulusoy.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία, ο εκπρόσωπος της Ε.Ξ.Θ κ. Μουσιάδης, μεταξύ άλλων,  παρουσίασε την άριστη ξενοδοχειακή υποδομή που διαθέτει η Θεσσαλονίκη και αναφέρθηκε στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την Turkish Airlines. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του TCVB κ. Γιάννης Ασλάνης που συμμετείχε στην αποστολή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεδριακή υποδομή της Θεσσαλονίκης και στις προσπάθειες που γίνονται για την προσέλκυση συνεδρίων.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τέθηκαν οι βάσεις για μια ελπιδοφόρα τουριστική συνεργασία. Η Σμύρνη έχει πληθυσμό που μαζί με τα προάστια αγγίζει σχεδόν τα 4 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ οι άνθρωποί της διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη. Η Ε.Ξ.Θ. πιστεύει ότι στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, η Σμύρνη μπορεί να αποτελέσει τη δεύτερη πόλη της Τουρκίας μετά την Κωνσταντινούπολη  που έχει τις προϋποθέσεις να γίνει σημαντική δεξαμενή άντλησης τουριστών, ιδιαίτερα μετά την αύξηση (63%) στις διανυκτερεύσεις Τούρκων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Η Ε.Ξ.Θ. χαιρετίζει το ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε για διερεύνηση δυνατοτήτων αεροπορικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη και θα συνεχίσει να συνδράμει τους αρμόδιους φορείς προς κάθε κατεύθυνση που προωθεί τον τουρισμό. 

Η οικονομική κρίση που διανύουμε και η πτώση του αριθμού των Ελλήνων που επισκέπτονται είτε επαγγελματικά, είτε ιδιωτικά τη Θεσσαλονίκη, επιβάλλει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για εξωστρέφεια, προς τόνωση του τουριστικού ρεύματος και της τοπικής οικονομίας.

Αναπάντητο έμεινε, πάντως, το ερώτημα αν στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και ξενοδόχοι από τα κατεχόμενα και ποιες ήταν (αν έγιναν) οι επαφές μαζί τους…