Την πρώτη του πτήση πραγματοποίησε το μεσημέρι το ειδικό, μη επανδρωμένο ελικόπτερο, το οποίο θα «παρακολουθεί» την κατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου. >>>

Χρειάστηκε η σύμπραξη πέντε συμμετεχόντων φορέων, της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Δέλτα, του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού και του εργαστηρίου τηλεπισκόπησης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών του ΑΠΘ, για να δημιιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής γεωπονίας του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης, Γ. Ζαλίδης, σχετικοί με το Θερμαϊκό είναι… 70 φορείς, οι οποίοι, πρέπει να συντονιστούν, για να υπάρξουν αποτελέσματα!

Το μη επανδρωμένο ελικοπτεράκι του εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ έκανε σήμερα την πρώτη του πτήση. Η επίδειξη της μεθοδολογίας παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων οικοτόπων έγινε στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών Κυμίνων στις εκβολές του Λουδία.

Το ελικόπτερο- ρομπότ θα εφαρμόσει νέα τεχνολογία για την παρακολούθηση και τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης με τη χρήση των υπό προμήθεια σταθμών και του υφιστάμενου ειδικού εξοπλισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Τζιτζικώστα, οι… περιπολίες των τηλεκατευθυνόμενων «αποτελούν μια από τις ενέργειες που έχουμε προχωρήσει για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του Θερμαϊκού και, σε συνεργασία με όσους μπορούν να συμβάλλουν, προχωράμε σε δράσεις που έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα για τη βελτίωση της σημερινής κατάστασης».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας, τόνισε ότι για να πετύχει οποιοδήποτε πρόγραμμα χρειάζεται η συμπαράσταση και σύμπραξη των πολιτών. “Ας μην είναι τόσο… φυσιολάτρης ο Θεσσαλονικιός και ας μην πετάει την άδεια γλάστρα του, ή το ξεραμένο φυτό του στο Δέλτα των ποταμών”, είπε χαρακτηριστικά.

«Οι μετρήσεις και οι παρατηρήσεις του Εργαστηρίου θα μας βοηθήσουν να λάβουμε οριστικά και μόνιμα μέτρα όλοι οι συναρμόδιοι κι επιτέλους με συνεννόηση και κεντρικό συντονισμό τον πλέον κατάλληλο φορέα το ΑΠΘ», κατέληξε.

Το κόστος του ελικοπτέρου ανέρχεται στις 100.000 δολάρια, έχει ωφέλιμο φορτίο έως 12 κιλά και μπορεί να υποδεχθεί αισθητήρες και κάμερες για διάφορες χρήσεις.