Η κ. Έλενα Ράπτη, Ιδρυτικό Μέλος της Κοινωνικής Οργάνωσης «ΑΓΑΠΗ» και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ήταν κεντρική ομιλήτρια για το νέο νομοθετικό πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων σε ανοικτή εκδήλωση της Κοινωνικής Οργάνωσης ΑΓΑΠΗ με θέμα τη «Δωρεά Οργάνων και Μεταμοσχεύσεις» που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. >>>

Η εκδήλωση οργανώθηκε με σκοπό την ενημέρωση των αστυνομικών όλων των υπηρεσιών της αστυνομίας για τις νέες διατάξεις του νόμου για τις μεταμοσχεύσεις και για την εθνική προσπάθεια αύξησης του αριθμού των μοσχευμάτων.

Η κα Ράπτη αναφέρθηκε στις βασικές διατάξεις του νέου νόμου και στις αλλαγές που εισάγει σε μια σειρά θεμάτων όπως η επέκταση του βαθμού συγγένειας, η πρόταξη συγγενούς, η χιαστί μεταμόσχευση, ενώ εξέφρασε για μια ακόμη φορά τις επιφυλάξεις της για τη ρύθμιση του συναισθηματικού δότη και της εικαζόμενης συναίνεσης. Αναφέρθηκε ακόμη στην ενσωμάτωση στο νόμο των διατάξεων της κοινοτικής οδηγίας 2010/45 για την ασφάλεια και την ποιότητα των οργάνων προς μεταμόσχευση, για την αυστηροποίηση των ποινών για όσους παραβούν τις νέες διατάξεις, ενώ έκανε αναφορά και στο νέο πλαίσιο που ρυθμίζει τις τράπεζες βλαστοκυττάρων.

Τέλος, έδωσε έμφαση στην προσπάθεια που επιχειρείται συντεταγμένα από όλους τους φορείς, στην οποία συμμετέχει και η ίδια προσωπικά, για τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, για την παρουσίαση των νέων διατάξεων στους πολίτες και για την ενεργοποίηση της κοινωνίας ώστε να αποτελέσει συνειδητά ενεργό σύμμαχο στον αγώνα για την αύξηση των μοσχευμάτων.        

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας της η κ. Ράπτη έκανε αναφορά στις προτάσεις που κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας για την προώθηση της δωρεάς οργάνων σώματος και την ενημέρωση των πολιτών για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις. Ειδικότερα πρότεινε,

  • Να οργανωθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις και ομιλίες σε σχολεία και ιδρύματα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, με προσκεκλημένους ομιλητές εκπροσώπους του επιστημονικού κόσμου, της εκκλησίας και φορέων.
  • Να πραγματοποιηθούν δημόσιες εκδηλώσεις και ανοικτές συζητήσεις με πάνελ ειδικών επιστημόνων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
  • Να ενημερωθούν οι πολίτες από υπαίθρια stands σε κεντρικά σημεία πόλεων και σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας διανέμοντας έντυπο υλικό για τη δωρεά οργάνων.
  • Να διοργανωθούν μεγάλες εκδηλώσεις και συναυλίες με αντικείμενο την προβολή του θέματος της δωρεάς.
  • Να γίνουν ειδικά τηλεοπτικά spots με επώνυμους πρωταγωνιστές που είναι δημοφιλείς και μπορούν να διαμορφώσουν τάσεις και συνειδήσεις. 
  • Να δημιουργηθεί μια κινητή μονάδα ενημέρωσης, ένα λεωφορείο με το σύνθημα της δωρεάς οργάνων, που θα περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, ενημερώνοντας τους πολίτες.
  • Να οργανώσουν όλες μαζί οι πολιτικές νεολαίες, κοινές εκδηλώσεις με σύνθημα, «στο θέμα της δωρεάς οργάνων είμαστε όλοι μαζί».
  • Να συμμετέχουν σε όλες τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης οι βουλευτές της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων.

Τέλος να υλοποιηθεί πρόταση του Αντιπροέδρου του ΕΟΜ κ. Δημήτρη Γάκη, για τη διοργάνωση ημερίδας με προσκεκλημένους συντονιστές μεταμοσχεύσεων από την Ισπανία και αντικείμενο τη μεταφορά της εμπειρίας τους στους Έλληνες συντονιστές.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης για τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων αναλύοντας την ιατρική πλευρά του θέματος ο κ. Δημήτρης Γάκης, Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Μ. και Διευθυντής Ε.Σ.Υ. χειρουργικής κλινικής μεταμοσχεύσεων Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσ/νίκης και ο Αρχιμανδρίτης  π. Αλέξανδρος Σαλμάς, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ο οποίος ανέλυσε τη θεολογική διάσταση του θέματος.