«Ακραίες θέσεις» της ελληνικής πλευράς χαρακτήρισε, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι τις αντιρρήσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για συνάντηση μαζί του στην παρούσα φάση, καθώς και τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμου. >>>

 

Ο κ. Παπαδήμος είχε μιλήσει, σε απαντητική επιστολή του, για τη σημασία εξεύρεσης μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας η οποία θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes).

«Πρόκειται για τις πιο ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Ελλάδας και καταδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να ασχοληθούν με το πρόβλημα του ονόματος. Αποφεύγουν συναντήσεις με κάθε τρόπο και σε κάθε πιθανό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Τη δήλωση έκανε σε δημοσιογράφο, που τον ρώτησε σχετικά. Πρόσθεσε ότι οι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας «υπονομεύονται από τις εξαιρετικά ακραίες θέσεις της Ελλάδας» για τις οποίες, όπως σημείωσε, είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές στη χώρα του από κανέναν, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτευση.

Ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι… ανησυχεί από τη συμπεριφορά μας, ότι έχουμε πρόθεση να μη διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις (λες κι η Ελλάδα είναι αυτή που θέλει να διαχωρίσει τις συνομιλίες από την προσπάθεια του ΟΗΕ) και… προέβλεψε πως αν τον πιέσει η διεθνής κοινότητα να διενεργήσει συνομιλίες, η Ελλάδα θα επιλέξει «το λεγόμενο blame game, δηλαδή θα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι προσπαθούν και ότι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε θετικά»!

Εκτίμησε «ότι η νέα πολιτική δομή στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, αλλά κάνει και βήματα προς τα πίσω» και χαρακτήρισε “παράνομες” τις κινήσεις μέλους της Συμμαχίας που άφησε έξω από το ΝΑΤΟ τα Σκόπια. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία… “παραπλανήθηκαν”!

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στις δηλώσεις Γκρούεφσκι. Μάλιστα, η απάντηση δεν αφήνει παράθυρο για νέες ανταπαντήσεις:

«Αυτά που είχε να πει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, τα είπε», έσπευσαν να σχολιάσουν από τη ΝΔ καθώς δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια στο θέμα, ούτε να μπουν σε ένα άτυπο διάλογο με τον κ. Γκρούεφσκι.