Ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό ταξίδι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: στη Γαύδο, το Βόρειο Ακρωτήρι, τα Ουράλια και τη Σίντρα. Μια αναζήτηση ορίων και ταυτότητας της Ευρώπης. Ακολουθήστε τον Παύλο Φυσάκη στη διαδρομή του μέσα από τις φωτογραφίες του που θα εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη από τις 14 Δεκεμβρίου.>>>

Η έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο «Land Ends» του Παύλου Φυσάκη θα παραμείνει στο κτίριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138, Αθήνα) έως τις 29 Ιανουαρίου 2012. Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στις 20.00. Ομότιτλος κατάλογος εκδόθηκε από την Babel Photos, με την ευγενική χορηγία του Βαρδινογιάννειου Ιδρύματος.

Προσπαθώντας να βρει την απάντηση για το πώς ορίζεται η ευρωπαϊκή ταυτότητα και το όριο, ο Παύλος Φυσάκης ξεκινάει το πρώτο του ταξίδι στη Γαύδο το Δεκέμβριο του 2006. Με τα ίδια ερωτήματα επιστρέφει από τον τελευταίο σταθμό της διαδρομής του, τη Σίντρα της Πορτογαλίας, το Φεβρουάριο του 2008. Στις εικόνες του αποτυπώνονται τα συναισθήματα των ανθρώπων που επέλεξαν τα συγκεκριμένα μέρη ή αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί. Φωτογραφίζοντας άλλοτε λιτά αλλά εντυπωσιακά τοπία και άλλοτε τους ανθρώπους που ζουν εκεί – οι οποίοι ποζάρουν στο κέντρο των εικόνων του με το τοπίο να έχει τη θέση του φόντου – μας ταξιδεύει μέσα από τον φακό του σε τόπους που σπάνια επισκέπτεται κανείς ως τουρίστας. Παρατηρώντας πιο προσεκτικά τις εικόνες, είτε τους ανθρώπους είτε τα τοπία που απεικονίζονται, ίσως διακρίνουμε ορισμένα ίχνη της ιστορίας των τόπων αυτών ανά τους αιώνες. Κυρίως όμως βλέπουμε το δημιουργό να αναζητά τον ορισμό της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ταξιδεύοντας στα όρια του ευρωπαϊκού χώρου και φωτογραφίζοντας τις διαφορές των τοπίων στα τέσσερα άκρα του, που είναι τόσες, όσες και οι ομοιότητες που συνδέουν τους ανθρώπους.

Μέρος της σειράς «Land Ends» είχε παρουσιαστεί (προβολή φωτογραφιών) στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αρλ (καλοκαίρι 2008) και στον Μήνα Φωτογραφίας του Παρισιού (Οκτώβριος 2008). Το 2010 η σειρά παρουσιάστηκε στη PhotoBiennale που διοργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην Γκαλερί B (Μύλος) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο. Το 2011 συμμετείχε στο φεστιβάλ «Circulation(s)» στο Παρίσι. Έργα της σειράς βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και σε ιδιωτικές συλλογές.
  • Παύλος Φυσάκης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε φωτογραφία στη σχολή φωτογραφίας Focus στην Αθήνα. Φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει κερδίσει δύο βραβεία (2008 – Βραβείο “Exceed your vision” στο πλαίσιο της Photobiennale, Θεσσαλονίκη και 1997 – “Fuji National Awards”). Ως φωτοδημοσιογράφος, συνεργάζεται συστηματικά με τον ελληνικό περιοδικό τύπο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.