Το Τελλόγλειο εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων σας υπενθυμίζει πως συνεχίζονται μέχρι τις 29 Ιανουαρίου η μεγάλη διπλή έκθεση Goya και Beethoven, καθώς και η έκθεση για τη Φουστάτη. >>>
Στην έκθεση «Ο Goya στο Τελλόγλειο. Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα» παρουσιάζονται τέσσερις πλήρεις σειρές με 211 χαρακτικά του μεγάλου Ισπανού δημιουργού που προέρχονται από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Επίσης, στην έκθεση φιλοξενούνται έξι ελαιογραφίες από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Bilbao, καθώς και υλικό από γαλλικές εφημερίδες και περιοδικά από το Αρχείο Σπητέρη του Τελλογλείου. Παράλληλα η έκθεση πλαισιώνεται από τον πίνακα «Η ομπρέλα» -αντίγραφο έργο του Goya- του Λουκά Βενετούλια, ενώ συμμετέχουν με έργα τους 60 φοιτητές και η Ομάδα ΝΟ EGO του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ. 
Στον επάνω όροφο του μουσείου φιλοξενείται η έκθεση «Ο Beethoven στο Τελλόγλειο», όπου εκτίθενται παρτιτούρες, επιστολές, χειρόγραφα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το διάσημο αντίγραφο της Ηρωικής Συμφωνίας, αφιερωμένου στο Ναπολέοντα Βοναπάρτη, καθώς και ένα από τα ακουστικά του τιτάνα της κλασικής μουσικής. Τα εκθέματα προέρχονται από το Beethoven - Ηaus της Βόννης. 
Η έκθεση «Θραύσματα και σπαράγματα από τη Φουστάτη. Ισλαμική Τέχνη από την Αίγυπτο, 8ος-14ος αιώνας, Συλλογές Μουσείου Μπενάκη» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης – Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας και διοργανώνεται στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται πως η Φουστάτη ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ισλαμικής Αιγύπτου μετά από την κατάκτησή της από τους Άραβες. Σήμερα η Φουστάτη αποτελεί τμήμα του παλαιού Καΐρου και κυρίως είναι γνωστή για τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που ήρθαν στο φως τα τελευταία εκατό χρόνια.
Το Τελλόγλειο θα παραμείνει κλειστό στις 24, 25 ,26 και 31 Δεκεμβρίου, καθώς και την 1η και 2η μέρα της νέας χρονιάς.