Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα και ο καιρός, σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει στήσει για τα καλά το γιορτινό σκηνικό. Όλα δείχνουν ότι το χιόνι ήρθε για να μείνει, μαζί με τα προβλήματα που δημιουργεί στα οδικά δίκτυα και στα δρομολόγια των πλοίων. >>>Όσον αφορά τα λιμάνια του Πειραιά, Λαυρίου και Ραφήνας, από το απόγευμα τέθηκε σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ.
Επίσης δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Πρίνου-Καβάλας και Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης. Το λιμενικό σώμα καλεί όσους πρόκειται να ταξιδέψουν πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.
Στο μεταξύ συνεχίζονται από τα συνεργεία της ΔΕΗ οι προσπάθειες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε οικισμούς που πλήττονται από την κακοκαιρία.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Επιχείρησης, στόχος είναι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου να επισκευαστούν οι βλάβες και να αποκατασταθεί η τροφοδοσία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% κατά περιοχή, υπό την προϋπόθεση βέβαια να μην επιδεινωθεί περισσότερο ο καιρός και να συνδράμει η αυτοδιοίκηση όπου χρειάζεται τους τεχνικούς της ΔΕΗ ανοίγοντας τους δρόμους που έχουν κλείσει από τη χιονόπτωση. Σημειώνεται ότι στα ορεινά του νόμου Ιωαννίνων όπου είχε κοπεί το ρεύμα σε 60 οικισμούς, ήδη μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σχεδόν σε όλους.
Στα ορεινά της Καρδίτσας πρόβλημα αντιμετώπιζαν 40 οικισμοί, έχουν πάρει ρεύμα οι 20 και το ποσοστό αποκατάστασης αναμένεται να φθάσει στο 90 % μέχρι τις πρωινές ώρες. Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες για πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Ανατολική και Δυτική Αργιθέα.
Στην Αττική, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω. Προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση, αλλά και από την αυξημένη κίνηση, παρατηρούνται κατά διαστήματα τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο της Αθηνών-Λαμίας, αλλά και στην έξοδο από Αθήνα προς Ελευσίνα. Ακινητοποιημένα τα οχήματα στο ρεύμα της Αθηνών - Λαμίας προς Πειραιά.
Έως τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε εξέλιξη βρισκόταν επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγών ΙΧ που ακινητοποιήθηκαν λόγω πυκνής χιονόπτωσης στην Εγνατία Οδό στο τμήμα από Κοζάνη προς Γρεβενά και Ήπειρο. Οι οδηγοί μεταφέρθηκαν σε άδεια σχολεία, ΚΕΠ, σε αίθουσες των ΚΤΕΛ και ξενοδοχεία της περιοχής προκειμένου να διανυκτερεύσουν.
Στην Εθνική Οδό Κοζάνης - Ιωαννίνων, πλησίον του Α/Κ Καλαμιάς, υπάρχουν ακόμη ακινητοποιημένα οχήματα. Επί τόπου επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα για απομάκρυνση όγκων χιονιού που υπερβαίνουν τα δύο μέτρα.
Mε νεώτερή της ανακοίνωση, η Αστυνομία ενημερώνει πως στην Εγνατία οδό από τον ανισόπεδο κόμβο Καλαμιάς έως τον ανισόπεδο κόμβο Κοίλων, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη,η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία, ενώ στο ρεύμα προς Γρεβενά από ανισόπεδο κόμβο Κοίλων προς Καλαμιά η κυκλοφορία των οχημάτων δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη.
Στην εθνική οδό Κοζάνης-Γρεβενών, πλησίον της Καλαμιάς, μόνο στο ρεύμα προς Γρεβενά, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια.
Στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα για απομάκρυνση του χιονιού.
Στο μεταξύ με απόφαση του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από Α/Κ Σιάτιστας έως Α/Κ Πολυμύλου.
Η συγκοινωνία σε όλο το υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.