Βαριές κατηγορίες προς την πολιτική ηγεσία της χώρας από τον πρόεδρο των εφοριακών, Χαράλαμπο Νικολακόπουλο. Όπως είπε, η κυβέρνηση με την πολιτική της συμβάλει στην διάλυση του εισπρακτικού μηχανισμού. Επίσης, κατήγγειλε πολιτικές παρεμβάσεις στις αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ. >>>

 

Αυτός που παρενέβη, σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης. Όπως είπε, προσπάθησε να μην κλείσουν οι ΔΟΥ σε Αγιά και Τύρναβο. Το ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και το αίτημά του έγινε δεκτό.

Ο αντίλογος λέει πως οι δύο αυτές ΔΟΥ έχουν σημαντική απόδοση στις εισπράξεις φορολογικών εσόδων.

Αντέκρουσε τις καταγγελίες του τέως γενικού γραμματέα της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, περί διαφθοράς στις εφορίες. Είπε ότι η Ομοσπονδία ανέθεσε σε δικηγόρο την άσκηση ένδικων μέσων και πρόσθεσε ότι "διαφθορά υπάρχει αλλά αφορά πολύ μικρό αριθμό εφοριακών".

Ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε επίσης ότι λόγω της εφεδρείας και των μαζικών συνταξιοδοτήσεων έχει διαλυθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός. Όπως είπε αυτή τη στιγμή υπηρετούν 9.700 υπάλληλοι στις εφορίες έναντι 11.500 που ήταν στην αρχή του έτους. Μάλιστα η μείωση του αριθμού των εφοριακών ανέρχεται σε 5.500 συγκριτικά με πέντε χρόνια πριν.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ επιτέθηκε ακόμη στις εταιρίες Ορκωτών Λογιστών που είναι αρμόδιες για την έκδοση των φορολογικών πιστοποιητικών για μεγάλες εταιρείες λέγοντας ότι μια τέτοια εταιρεία ορκωτών λογιστών ζήτησε από επιχείρηση 35.000 ευρώ για την έκδοση πιστοποιητικού για μία χρήση. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, κατά μέσο όρο οι εταιρείες αυτές ζητούν 15.000 έως 20.000 ευρώ από τις επιχειρήσεις για να εκδώσουν το πιστοποιητικό.