Προσωρινά ελεύθερος αφέθηκε ο ηγούμενος Εφραίμ για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Διαφώνησαν εφέτης ειδική ανακρίτρια και εισαγγελέας, για το εάν πρέπει να καταστεί προσωρινά κρατούμενος. >>>

 

Στον κατηγορούμενο μοναχό αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στις ενέργειες που έγιναν, με επίκεντρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων.

Η απολογία του ήταν η τελευταία που έλαβε η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, για την υπόθεση, ενώ την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει σε λίγες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών.

Πριν τον ηγούμενο Εφραίμ είχε απολογηθεί ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος με την σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Οι δύο ιερωμένοι βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες που αφορούν ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις, σε απάτη αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Και οι δύο πάντως, αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν πως οι ενέργειες τους δεν ήταν ιδιοτελείς.

Υποστηρίζουν, επίσης, πως στόχος των ενεργειών τους ήταν η ενίσχυση των οικονομικών της Μονής ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει τη διαβίωση των μοναχών, τη συντήρησή της, αλλά και τη δυνατότητα φιλοξενίας και παραμονής των περίπου 25 χιλιάδων πιστών που την επισκέπτονται ετησίως.