Κοντά μια ώρα μιλούσε, χθες, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου. Και για την ταμπακέρα (τι θα γίνει με την αλλαγή ηγεσίας, δηλαδή), είπε πως… θα πράξει το καθήκον του! >>>

 

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη σε έναν εκτενή απολογισμό της διετούς πρωθυπουργίας, ενώ απέφυγε να αποσαφηνίσει τι ακριβώς θα πράξει με την απαίτηση για αλλαγή στην ηγεσία του Κινήματος. Έτσι το ΄πε: «Σε κάθε περίπτωση θα πράξω το καθήκον μου». Δεν εξήγησε, πάντως, ποιο είναι αυτό το καθήκον.

Τον ερμήνευσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης: Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, μίλησε για «ενδεχόμενη εκλογή» νέου προέδρου, κάτι, όμως, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα όσων προηγηθούν.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης συζητήθηκε αν όλες αυτές οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν τάχιστα, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, όπως πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή να πάνε αργότερα, όπως πρότειναν άλλα στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατό ο ίδιος να διαπραγματεύεται, ως υπουργός Οικονομικών το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση και ταυτόχρονα να μετέχει σε εσωκομματικές διαδικασίες, οι οποίες, ενδεχομένως, να περιλαμβάνουν και εκλογή νέας ηγεσίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε πως όλες οι διαπραγματεύσεις, για να ολοκληρωθούν θα χρειαστεί ένα τετράμηνο και ανέφερε ότι δεν βλέπει ότι μπορούν να γίνουν εκλογές πριν το τέλος Απριλίου.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν θεωρεί ρεαλιστική την πρόταση για ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να υποβάλει την πρότασή του στη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, όλες οι διαδικασίες επελέγη να κινηθούν στη βάση τεσσάρων προτεραιοτήτων:

  • Α. Η χώρα, το μέλλον και η προοπτική της, η υπέρβαση της κρίσης και η έναρξη μιας νέας περιόδου ανάπτυξης και ευημερίας.
  • Β. Η κυβέρνηση (Παπαδήμου) την οποία το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο.
  • Γ. Η παράταξη και το κόμμα. Η ανάγκη ανασυγκρότησης του Κινήματος, η διαμόρφωση ενός νέου προγραμματικού πλαισίου, ο απολογισμός και η αξιολόγηση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και η νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.
  • Δ. Η ηγεσία. Οι όποιες διαδικασίες, αν κινηθούν, θα κινηθούν εφόσον έχουν προηγηθεί οι τρεις πρώτες προϋποθέσεις.

Στη 12ωρη συνεδρίαση, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, έγινε ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και μίλησαν όλοι οι παρόντες, οι οποίοι, κατά τον κ. Μπεγλίτη, εξέφρασαν την κοινή τους αγωνία για την πορεία και την προοπτική της χώρας, της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά και του Κινήματος.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπαδήμου ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η υποστήριξή της, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και υπολογισμό του πολιτικού κόστους είναι εθνική ευθύνη.

Σημείωσε ακόμη στη συνεδρίαση δεν τέθηκε θέμα άμεσης προσφυγής σε διαδικασία αλλαγής ηγεσίας, καθώς και ότι όλα τα στελέχη εξέφρασαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους.