Και αντιμνημονιακό και αντιπαπανδρεϊκό και αντιδελφινικό εμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, στην προχθεσινή διευρυμένη κομματική συνεδρίαση της Θεσσαλονίκης. Βρέθηκαν στελέχη που κατηγόρησαν το μνημόνιο, άλλα που κατηγόρησαν τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου κι άλλα… τους δελφίνους. >>>

 

Ήταν μια συνεδρίαση αχταρμάς, από την οποία δεν προέκυψε το παραμικρό. Είπε ο καθένας τον πόνο του, για να αναδειχτεί περίτρανα, για άλλη μία φορά, ότι το πολιτικό σύστημα νοσεί, όμως αυτοί που είναι εντός του ζουν μέσα στη γυάλινη φούσκα του, νομίζοντας πως είναι προστατευμένοι από το περιβάλλον, ενώ στην πραγματικότητα είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα.

Έτσι, τα στελέχη του κόμματος που υπέγραψε απνευστί, αβλεπί και… παραχρήμα το μνημόνιο, χωρίς να το διαπραγματευτεί στο ελάχιστο, βγήκαν, τώρα, με… κείμενο κατά του μνημονίου! Ζήτησε συνέδριο για «να καταδικαστούν οι πολιτικές επιλογές που ακολουθήθηκαν και να τεθεί το ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στη βάση του Κινήματος»!

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης να άνοιξε πρώτο την κουβέντα (και να είχε εκδώσει αντιμνημονιακή ανακοίνωση από την πρώτη στιγμή), όμως, κατηγορήθηκε κι αυτό ότι βρίσκεται… πίσω από τις εξελίξεις. Λες και ένα αντιμνημονιακό κείμενο στην Ελλάδα του μνημονίου τους έφερε… μπροστά από τα πράγματα!

Κατηγόρησαν τον ΓΑΠ ότι δεν αντιστάθηκε στις απαιτήσεις Μέρκελ - Σαρκοζί και ότι ανέτρεψε με τις πολιτικές της διετίας την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.

Εκεί βρέθηκαν οι άλλοι, να τον υποστηρίξουν. Είπαν πως οι… ξένοι παράγοντες έβαλαν προσκόμματα, στην προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου(«ό,τι νεωτεριστικό επιχείρησε να φέρει στη χώρα, το εμπόδισαν οι ηγεμονίσκοι», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Κοντραφούρης).

Κατηγόρησαν και αυτούς που έβαλαν στο μάτι την καρέκλα του προέδρου του κόμματος! Για τον Μ. Χρυσοχοΐδη είπαν ότι με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υποψηφιότητά του «υπέγραψε την πολιτική του καταδίκη». Για την Άννα Διαμαντοπούλου ότι «δεν θέλουμε ούτε ΠΑΣΟΚ plus, ούτε ΠΑΣΟΚ πλην αλλά κόμμα με κεντροαριστερή κατεύθυνση». Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν «ούτε εκλογικά ένα κόμμα κατ' όνομα ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναγνωρίζει ως μοναδικό λάθος της διακυβέρνησής του το γεγονός ότι δεν προώθησε αρκετά γρήγορα τις επιβαλλόμενες από την τρόικα "μεταρρυθμίσεις"»(αυτό αναφέρεται και στο κείμενο που παρουσίασαν οι Ν. Στεφάνου και Αντ. Ελευθεριάδης).

Κι ενώ εγγράφως ζήτησαν κόμμα κεντροαριστερά, δια ζώσης ζητούσαν… να αναλάβει δράση ο ιδιωτικός τομέας. Ο Ρούλης Εδιάρογλου, που διεκδίκησε ανεπιτυχώς τα Επιμελητήρια υπογράμμισε ότι οι λύσεις «θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα».

Από τη μία καταδίκαζαν το “ξεπούλημα της χώρας” κι από την άλλη, στελέχη όπως ο Μ. Πετράς, έλεγαν πως «οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και η στροφή Ελλήνων επενδυτών σε καινοτόμες ιδέες στη γεωργία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να δώσουν διέξοδο»!

Εν κατακλείδι, η νομαρχιακή σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη ήταν κάτι σαν της τρελής το μαλλί… Απέδειξε πως αυτό που χρειάζεται το κίνημα είναι κάτι σε… Δημήτρη Βαρτζόπουλο (πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης και νυν υφυπουργό Παιδείας): Δηλαδή έναν… ψυχίατρο.