Κάποτε, το να μην υπηρετούσες τη στρατιωτική σου θητεία στην Ελλάδα, επέσυρε βαριές κυρώσεις. Άνθρωποι έμεναν εγκλωβισμένοι εκτός Ελλάδος, επειδή όταν ήταν 18 χρονών, για διάφορούς λόγους, είχαν αρνηθεί τη στράτευση. Τώρα, το κράτος δεν έχει πρόβλημα, αρκεί… να δώσεις τα φράγκα! >>>

 

Υπουργική απόφαση του περασμένου Απριλίου προβλέπει για τις περιπτώσεις ανυποταξίας διοικητικό πρόστιμο 6.000 ευρώ χωρίς καν ακρόαση του ενδιαφερομένου, ποσό που οδηγεί σε προσωποκράτηση για οφειλές προς το Δημόσιο και είναι σχεδόν 10πλάσιο από το μηνιαίο μισθό ενός νέου εργαζομένου. Παράλληλα, συνοδεύεται από άρνηση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, που οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό και σε αδυναμία άσκησης οποιασδήποτε μη μισθωτής οικονομικής δραστηριότητας.

Τουλάχιστον, οι παλιές ποινές φυλάκισης, είχαν την δικαιολογία ότι επιβάλλονταν επειδή, με τη στάση του, ο αρνητής στράτευσης, περιφρονούσε την πατρίδα. Πλέον, η χρηματική ποινή δείχνει πως το κράτος έχει… ανάγκη χρημάτων. Τα περί περιφρόνησής του από τους αρνητές στράτευσης, ή της ανάγκης να την υπερασπίσει κάποιος, έχουν πάει περίπατο… Με άλλα λόγια, δώσε τα φράγκα και… άμε στο καλό!

Το θέμα έθεσαν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος τονίζει προς την Κομισιόν ότι μεγάλο μέρος των ανυπότακτων στρατεύσιμων στην Ελλάδα αποτελεί επί της ουσίας αντιρρησίες συνείδησης, καθώς κύριο κίνητρό τους είναι η αντίθεση στις αξίες του στρατού. Παράλληλα θέτει το ζήτημα των βαρύτατων διοικητικών κυρώσεων χωρίς ακρόαση των θιγομένων αλλά και της παραβίασης της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που κατοχυρώνει την άρνηση στράτευσης ως θεμελιώδες δικαίωμα.   

«Το πολιτικό σύστημα σπεύδει να εξαντλήσει στους νέους που αμφισβητούν τη στρατιωτική θητεία όλη την αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα που αρνείται να δείξει στους φοροφυγάδες και τις γκρίζες περιουσίες», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Πρόκειται για επικίνδυνη κίνηση υποκρισίας και αυταρχισμού, καθώς οι εξελίξεις της τελευταίας διετίας έχουν δείξει με οδυνηρό τρόπο ότι η ασφάλεια της χώρας δε μπορεί να εκφράζεται πια με στρατιωτικούς όρους. Όποια γνώμη κι αν έχουμε για τη στρατιωτική θητεία, είναι λογικό να κλονίζεται και στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη καταργηθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που δεν είναι όμως αποδεκτό, ιδιαίτερα τώρα, είναι να μπορεί η κάθε εξουσία να επιβάλλει εξοντωτικές συνέπειες χωρίς καν δικαστικές εγγυήσεις. Τη χώρα δεν την έριξαν έξω οι αντιρρησίες και οι ανυπότακτοι, αλλά οι ίδιοι που συντηρούν ακόμη και σήμερα τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη προς όφελος των ξένων βιομηχανιών όπλων και της εγχώριας διαφθοράς», καταλήγει.