Υποκινούμενη από πολιτικά κίνητρα με σκοπό να παρακαμφθούν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την εποπτεία του ΟΗΕ κρίνει την προσφυγή των Σκοπίων, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη δικαστική διαδικασία, πρέσβυς ε.τ. Γ. Σαββαΐδης.  >>>

 

Ο κ. Σαββαΐδης ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «το οποίο θεωρεί ως τον κύριο δικαιοδοτικό μηχανισμό των Ηνωμένων Εθνών» και τονίζει ότι η απόφαση «θα εξεταστεί ενδελεχώς από την ελληνική κυβέρνηση».

Επισημαίνει ωστόσο ότι αντί η γειτονική χώρα «να διαπραγματευθεί το ζήτημα της ονομασίας καλή τη πίστει, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, προέβη σε δικαστική προσφυγή με σκοπό να καταστούν οι διαπραγματεύσεις παρωχημένες».

«Με ευχαρίστηση διαπιστώνουμε ότι το Δικαστήριο, με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα, καλεί τα δύο μέρη να προσέλθουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνει ο κ. Σαββαΐδης. Καλεί τη γειτονική χώρα να μην χρησιμοποιήσει τη σημερινή απόφαση προκειμένου να υπονομεύσει τις εν λόγω διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπενθυμίζει παράλληλα ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων επιδεικνύει από το 2008, μετά την προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου «μια πρωτοφανή εχθρική και εθνικιστική συμπεριφορά κατά της Ελλάδος», σφετεριζόμενη ελληνικές ιστορικές προσωπικότητες και σύμβολα, όπως για παράδειγμα έπραξε με την ανέγερση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας στην πόλη των Σκοπίων.

«Αυτή η συμπεριφορά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη που πρέπει να κυριαρχούν στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», παρατηρεί ο κ. Σαββαΐδης, διαμηνύοντας ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να σταματήσει αυτές τις παραβιάσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.