Την άποψη ότι και οι "Αγανακτισμένοι", που γέμισαν τις πλατείες, είναι... εθελοντές, εκφράζουν, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, οι Οικολόγοι Πράσινοι. Όπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους, >>>
"το 2011, Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, σημαδεύεται από μια πρωτόγνωρη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Ταυτόχρονα όμως η κρίση αυτή δίνει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός νέου τοπίου στην πολιτική".
Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαρακτηρίζουν "πρωτοφανή" την κινητοποίηση των πολιτών "για να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις" και κάνουν λόγο για "αυθόρμητο κίνημα των πλατειών", που "στηρίχθηκε σε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για ριζικές αλλαγές όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα αλλά και στην κοινωνία". 
Όπως επισημαίνουν "η εθελοντική, ενεργή συμμετοχή στα κοινά, προάγει κοινές αξίες, όπως την ανιδιοτελή προσφορά, την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Η κινητήρια δύναμη που στηρίζει την κοινωνία των πολιτών με τη συμμετοχή τους σε τυπικές και άτυπες δραστηριότητες εκτός από την ουσιαστική προσφορά σε ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων, προσδίδει επίσης ένα νέο περιεχόμενο στη ζωή όλων μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε σε μια κοινωνία των πολιτών και των κινημάτων όπου οι πολίτες ενεργοποιούνται για να αλλάξουν οι ίδιοι τη ζωή τους, να επηρεάσουν αποφάσεις και να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις για αυτά που οραματίζονται και αξίζουν".
Για τους Οικολόγους Πράσινους ο εθελοντισμός συμβάλλει στην κοινωνική δικτύωση, στην αυτό-οργάνωση, στη δυναμική παρουσία, στην περαιτέρω κινητοποίηση, και στη συμμετοχική δημοκρατία. Γι αυτό και καλούν τον κόσμο "να επηρεάσουν οι ίδιοι τις πολιτικές αποφάσεις και να ενισχύσουν τις προσπάθειες για να βελτιωθούν οι μελλοντικές προοπτικές της χώρας μας, συμμετέχοντας στις υπάρχουσες δομές ή δημιουργώντας νέες. Υποστηρίζουμε τα δίκτυα και τις κοινωνικές πρωτοβουλίες που αναδείχτηκαν αυτή τη δύσκολη περίοδο".