Προβάδισμα της ΝΔ σε δημοσκόπηση της Alco

Προβάδισμα της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για το Kontra Channel, που διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου. >>>

 

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 12,9%, η ΝΔ 21,4%, το ΚΚΕ 9,3%, ο ΛΑΟΣ 5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 6,9%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3,2% και το Αρμα Πολιτών 0,4%. Αλλο απαντά το 4,2%, Λευκό/ακυρο το 9,1%, δεν ξέρω/δεν απαντώ το 3,3%, ενώ η αποχή ανέρχεται στο 16%.

Στη δημοσκόπηση διαπιστώνεται αυξημένη δύναμη της Αριστεράς, με πρωταγωνιστή τη Δημοκρατική Αριστερά. Ενισχυμένα είναι και τα ποσοστά του προέδρου του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά τη γνώμη για τους πολιτικούς αρχηγούς, για όλους τους οι αρνητικές γνώμες υπερέχουν των θετικών. Την καλύτερη επίδοση έχει ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο από όλους είναι οι θετικές κρίσεις για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Σχετικά με την απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου, οι απόψεις στο σύνολο των ψηφοφόρων είναι μοιρασμένες. Ποσοστό 41% απαντά πως ουσιαστικά προσυπέγραψε το μνημόνιο ακυρώνοντας τις θέσεις της ΝΔ, ενώ το ίδιο ποσοστό ερωτηθέντων απαντά πως λειτούργησε υπεύθυνα για την εκταμίευση της έκτης δόσης και την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει στο ΠΑΣΟΚ, οι περισσότεροι ερωτηθέντες, και στο σύνολο των ψηφοφόρων αλλά μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, απαντούν ότι πρέπει να εκλεγεί νέος πρόεδρος.

Στην ερώτηση πότε πρέπει να γίνουν εκλογές, οι περισσότεροι, το 40%, απαντούν «όποτε το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες».

Σχόλια