Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς χρωστούν από 10.000 ως και πάνω από 50.000 ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης! Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα οποία συζητιούνται, αυτήν την ώρα, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Κι αυτός ήταν >>>

ένας από τους λόγους που ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη” Χ. Μάτης καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μάτης παραδέχτηκε πως ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2012 δείχνει ότι καταγράφεται μια μείωση της τάξης του 13% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2011. Δηλαδή από τα 474 εκ. ευρώ, πήγε στα 409 εκ. ευρώ. Επεσήμανε, όμως, ότι από αυτά τα χρήματα:

  • 145 εκ. ευρώ είναι χρηματοδοτήσεις, όπως προνοιακά επιδόματα, στα οποία ο Δήμος λειτουργεί ως απλός μεσάζων χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης.
  • 130 εκ. ευρώ είναι υποχρεωτικές δαπάνες, όπως η μισθοδοσία στις οποίες επίσης ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει
  • 48 εκ. ευρώ είναι οφειλές προηγουμένων ετών, που μεταφέρονται από χρονιά σε χρονιά μέχρι να παραγραφούν οι περισσότερες

“Ουσιαστικά για το δήμο η διαχείριση αφορά μόλις 86 εκ. ευρώ, από τα οποία όμως τα 48 εκ. είναι από τα ανταποδοτικά τέλη και κατευθύνονται υποχρεωτικά μόνο στην καθαριότητα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ουσιαστικά έχει λόγο για τη διαχείριση 38 εκ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 9% του προϋπολογισμού”, επισημαίνει ο κ. Μάτης.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη” διαφώνησε με τις προτεραιότητες της διοίκησης Μπουτάρη Όπως είπε:

  • Τα 48 εκ. ευρώ για τα δημοτικά τέλη μπορούν να μειωθούν με την ενεργοποίηση των δημοτών και των κατοίκων
  • Τα 38 εκ. ευρώ μπορούν να κινηθούν προς την κατεύθυνση μιας άλλης πόλης, πράσινης και φιλικής προς τους κατοίκους και το περιβάλλον

Επεσήμανε, ακόμη, ότι τα έξοδα δεν έχουν αλλάξει και συνεχίζεται η λογική της προηγούμενης διοίκησης “που ενισχύει πελατειακές εξαρτήσεις”.

Ο κ. Μάτης χαρακτήρισε “ζήτημα τιμής” το να εισπράξει ο δήμος τα χρωστούμενα:

“Σήμερα 359 συνδημότες μας χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ στο δήμο. Η διοίκηση πρέπει σήμερα να κατονομάσει τους 63 από αυτούς που χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ στο δήμο και να πει τι προτίθεται να κάνει”, τόνισε.