Με ένα κήρυγμα προετοιμασμένο (“το έγραψα για να μην πω κάτι παρεξηγήσιμο εκ του προφορικού λόγου”, δικαιολογήθηκε) ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, τάχθηκε, σήμερα, κατά της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη… >>>

Στο κήρυγμά του, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, ο παναγιότατος προσομοίωσε την Ελλάδα με… ασθενή στην εντατική (σ.σ. κάτι θυμίζει αυτό), ο οποίος έχει ανάγκη από “την πολύτιμη αιμοδοσία από τις αιμάτινες φλέβες των παιδιών της”. Ζήτησε από όλους τους Έλληνες να μην αφήσουν “την πατρίδα μας να υποστεί περεταίρω απαξίωση. Η έξοδός της από την οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών θα είναι πολιτικός θάνατος, ηθική εξουθένωση και οικονομική καταστροφή” και από τους πολιτικούς “όλων των κομμάτων να πράξουν το παν για την εξασφάλιση της εθνικής ενότητας προς επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων με την Ε.Ε.”.

Για τον μητροπολίτη Άνθιμο είναι “απόλυτη ανάγκη να εξασφαλίσουμε την πολιτική ενότητα για χάρη της πατρίδος μας” κι επικαλέστηκε τα λόγια του Κυρίου(“μείνατε εν εμεί κ’ αγώ εν υμίν”) και του εθνικού ποιητή, Διονύσιου Σολωμού (“Η διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή , καθενός χαμογελάει, πάρ’ το λέγοντας κι εσύ”).

Στο τέλος, δεν… άντεξε και μίλησε κι εκτός κειμένου:

Λένε μερικοί εύκολα να φύγωμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η θέση μας μέσα στην Ε.Ε. (για την οποία έγραψα ειδικό κείμενο το 1979, προβλέποντας τι θα συμβεί), δεν είναι εύκολο να αφεθεί. Όταν μια χώρα όπως η Τουρκία αγωνίζεται με πείσμα εδώ και χρόνια για να αρχίσει η διαδικασία ώστε να εισέλθει κι όταν μικρά κράτη, βαλκανικά, όπως και τα Σκόπια , αγωνίζονται κι απειλούν ότι θα κάνουν χρήση πολλών προσώπων για να μπουν στην Ε.Ε., εμείς θα πούμε θα φύγουμε; Για να πάμε πού”, αναρωτήθηκε;

Για τον παναγιότατο “θα έχει δυσκολίες η θέση μας, αλλά μπορούμε να μείνουμε. Αν δε μείνουμε, με τα πλευρά μας στραμμένα στα κράτη αυτά του πολιτισμού, τότε, κατ’ ανάγκην, θα αντιμετωπίσουμε έρημοι και μόνοι τον κίνδυνο που προέρχεται εξ ανατολών και από τη γειτονική χώρα με τα 80 εκ πληθυσμού”.