Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους η ενίσχυση του EFSF αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι είχε συμφωνηθεί αρχικά, υπό τις ανησυχίες για την επέκταση της κρίσης.

Το Reuters αναφέρει, επικαλούμενο αξιωματούχο της ευρωζώνης, ότι πρέπει να επισπευσθεί η οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών, εξ αιτίας των αυξημένων πιέσεων στις αγορές μετά το «ελληνικό επεισόδιο». «Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει το ελληνικό κοινοβούλιο να έχει εγκρίνει το νέο «πακέτο» για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε στις 27 Οκτωβρίου, πριν από την εκταμίευση άλλων δόσεων. Το πρακτορείο τονίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να λάβει την επόμενη δόση του δανείου, ύψους οκτώ δισ. Ευρώ, πριν από τα μέσα Δεκέμβρη για να μην αντιμετωπίσει κίνδυνο χρεοκοπίας».
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι μετά την παρουσίαση που θα κάνει ο κ. Βενιζέλος, θα συζητηθεί και το θέμα της επόμενης δόσης του υπάρχοντος δανείου προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, η επόμενη δόση δεν μπορεί να εκταμιευθεί όσο υπάρχει ασάφεια σχετικά με τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να πραγματοποιήσουν όσα έχουν συμφωνηθεί.
Τονίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν στην ενίσχυση του EFSF, το οποίο διαθέτει σήμερα 440 δισ. ευρώ, για να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία.