Την ώρα που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD)ο αριθμός των πασχόντων από τη νόσο αγγίζει τα 366 εκατομμύρια-στη χώρα μας ο αριθμός υπολογίζεται πως υπερβαίνει πλέον τις >>>

900.000- ενώ κάθε επτά δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος κάπου στον πλανήτη χάνει τη ζωή του εξαιτίας του διαβήτη, οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο σακχαρώδης διαβήτης στα αρχικά στάδιά του δεν προκαλεί συμπτώματα. Όπως τονίζει η παθολόγος-διαβητολόγος Ελισάβετ Μπουράτση, συνεργάτης του EY CLUB,   το παραπάνω  γεγονός καθιστά τη διάγνωση δύσκολη και δυνατή μόνο μέσα από τη διαδικασία του προληπτικού ελέγχου. «Ο τακτικός έλεγχος για τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου» επισημαίνει η κ. Μπουράτση.  
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα το EY CLUB διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης και προσφοράς με δωρεάν μέτρηση σακχάρου την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 9πμ-2μμ, στην αίθουσα νερού του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Πολίτες καλούνται να προσέλθουν στην εκδήλωση που τελεί υπό την επιστημονική επιμέλεια της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδας  ώστε να ελέγξουν με τον πλέον απλό και ανώδυνο τρόπο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους μέσω εξέτασης από εκπαιδευμένους νοσηλευτές ενώ παράλληλα θα μπορούν να λάβουν ενημέρωση και συμβουλές από ειδικούς παθολόγους και καρδιολόγους.
Μέσω της έγκαιρης και σωστής ενημέρωσης το ΕΥ CLUB εκτιμά πως είναι δυνατό το φαινόμενο «έκρηξης» της νόσου να ανακοπεί. Όπως μας λέει η κ. Μπουράτση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών έχουν τύπου 2 διαβήτη-τη μορφή της νόσου που σχετίζεται με την υιοθέτηση της δυτικού τύπου διατροφής, την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία. Μάλιστα οι πάσχοντες από αυτή τη μορφή αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο με δεδομένο ότι όλο και περισσότερα αναπτυσσόμενα κράτη υιοθετούν τις κακές συνήθειες των κατοίκων της Δύσης. Έτσι, ενώ για το 2010, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) υπολόγισε τον αριθμό των κρουσμάτων της νόσου σε 285 εκατομμύρια, για το 2011 ανακοίνωσε πως ο αντίστοιχος αριθμός είναι 366 εκατομμύρια!

Δωρεάν ψηφιακή πελματογράφηση
Τη δυνατότητα δωρεάν πελματογράφησης από ειδικούς εργοφυσιολόγους σε παιδιά και εφήβους της Θεσσαλονίκης προσφέρει το EY CLUB τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 4 με 7μμ κατόπιν ραντεβού στο 2310.277300, με μια επίσκεψη στο δημοτικό βρεφοκομείο του Αγίου Στυλιανού  (28ης Οκτωβρίου 99, περιοχή Χαριλάου), σε χώρο  που ευγενικά παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό, στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής της νέας διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης.  Την ίδια ημέρα,  θα πραγματοποιηθεί πελματογράφηση σε όλα τα παιδιά του Αγίου Στυλιανού καθώς και ενημερωτική εκδήλωση η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδας.

Τι είναι η πελματογράφηση
Η πελματογράφηση είναι μία εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός μας, εξηγεί ο τεχνικός-ορθοπεδικός, εμβιομηχανικός, Βασίλης Φινέλης, συνεργάτης του ΕΥ CLUB.  Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει ο κ. Φινέλης, αξιολογούμε ποιο σημείο δέχεται μεγάλες πιέσεις κατά τη στάση ή κίνηση(βάδιση). Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τα αίτια συμπτωμάτων πόνου στα κάτω άκρα, στα γόνατα, στη μέση και στη σπονδυλική στήλη. Πρόκειται για μία εύκολη και ανώδυνη διαδικασία, διευκρινίζει ο κ. Φινέλης όπου η ανάλυση των μετρήσεων γίνεται από τον υπολογιστή και η τελική αξιολόγηση από τον ειδικό ο οποίος εάν το κρίνει απαραίτητο θα συστήσει χρήση ειδικών ορθωτικών πελμάτων στα παπούτσια τα οποία κατασκευάζονται ειδικά για τα πόδια στα οποία έγινε η πελματογράφηση.


Πότε κρίνεται απαραίτητη
Η απόφαση για την πελματογράφηση ανήκει στον ορθοπεδικό ή στο φυσικοθεραπευτή, εάν εκτιμήσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό κατά το περπάτημα ή όταν στηρίζουμε τον κορμό μας, εξηγεί ο κ. Φινέλης. Η πελματογράφηση συνήθως γίνεται για
*Παθήσεις των πελμάτων(ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, ραιβοποδία, κοιλοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας κτλ
*Αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης
*Πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό
*Σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας, κάλους
*Νευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη
*Ανισοσκελία

Παιδική πλατυποδία
Σε περίπτωση που το παιδικό πόδι  έχει πλατυποδία ή βλαισοποδία η πελματογράφηση είναι η πλέον κατάλληλη εξέταση, υποστηρίζει ο κ. Φινέλης, καθώς είναι εύκολη, γίνεται ευχάριστα και είναι απολύτως ακριβής. Σε περίπτωση εξακρίβωσης της πλατυποδίας ή βλαισοποδίας  με τα ειδικά πέλματα που θα κατασκευαστούν ειδικά για τις ανάγκες του το παιδί θα μπορεί να φοράει όποια παπούτσια θέλει κι όχι ορθοπεδικά παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά. 


Εξειδικευμένη Πελματογράφηση Αθλητών και Αθλουμένων
Κατά τον αθλητισμό στο στίβο παρατηρούνται υπερβολικές καταπονήσεις στα κάτω άκρα των αθλητών-αθλουμένων, όπου υπάρχει αυξημένη πλάγια κατανομή πιέσεων στο πέλμα. Η έντονη και μακροχρόνια καταπόνηση μειώνουν και την απόδοση, λέει ο κ. Φινέλης που σημειώνει ότι αντίστοιχα μετά την πελματογράφηση και την κατασκευή αθλητικών ορθωτικών πελμάτων για κάθε άθλημα του στίβου, βελτιώνεται η τεχνική και η αντοχή, σημειώνεται αύξηση της δύναμης, της ταχύτητας και της αλτικότητας.
Το EY CLUB είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν την άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές, οικονομικές και ταυτόχρονα ανθρώπινες ιατρικές υπηρεσίες, καλύπτοντας τον τομέα της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας χωρίς συμβιβασμούς, καθυστερήσεις ,ταλαιπωρία και λίστες αναμονής. Προσφέρει διαγνωστικές εξετάσεις με έκπτωση έως και 80%, προσιτές τιμές για επισκέψεις σε περισσότερους από 150 επιλεγμένους ιδιώτες γιατρούς, για ιατρικές υπηρεσίες κατ οίκον, για επισκέψεις σε συνεργαζόμενες ιδιωτικές κλινικές, ενώ εντελώς δωρεάν είναι η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών καθημερινά από τις 3μμ έως τις 8μμ στις καλύτερες κλινικές της Θεσσαλονίκης καθώς και σειρά άλλων παροχών.