Υπάρχουν δύο τρόποι να δεις ένα ποτήρι με νερό: Μισογεμάτο και μισοάδειο. Στην περίπτωση της τουριστικής κίνησης της Θεσσαλονίκης, οι ξενοδόχοι, που έδωσαν, χθες, τα στοιχεία, το έβλεπαν μισογεμάτο… >>>

Έτσι, ανακοίνωσαν εντυπωσιακή είσοδο τουριστών από νέες αγορές, όπως το Ισραήλ, η Ρωσία, η Τουρκία και η Αλβανία, αύξηση τουριστών από παραδοσιακές βαλκανικές αγορές, όπως η Ρουμανία, η Σερβία και η Βουλγαρία, αλλά κι εξίσου εντυπωσιακή άνοδο του αριθμού των Αιγυπτίων. Τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, «χαρτογραφούν» τις διανυκτερεύσεις στην πόλη, το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011.

Μπορείς, όμως, να δεις το ποτήρι μισοάδειο: Στον αντίποδα, ο αριθμός των Ελλήνων συνεχίζει να συρρικνώνεται. Οι πελάτες των ξενοδοχείων της πόλης, για σχεδόν 35 χρόνια ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (75%) Έλληνες. Πλέον, οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα για ταξίδι ούτε ως τη… φτωχομάνα Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011 διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία-μέλη της 31,09% περισσότεροι αλλοδαποί σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων ήταν μειωμένο κατά 5,5%, διαμορφούμενο στο 58,24%.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στις διανυκτερεύσεις Ισραηλινών (331,67%), Αιγυπτίων (283,01%), Νορβηγών (166,98%), Ουκρανών (122,22%), Ρώσων (96,41%), Σκοπιανών(72,04%), Δανών 64,24%), Τούρκων (63,57%), Αλβανών (62,80%), Σουηδών (59,34%) κ.ά. Αξιομνημόνευτο είναι ότι, από τους δύο “στόχους” (Ισραηλινούς και Τούρκους) μόνον στον… πρώτο πέσαμε διάνα φέτος. Στον δεύτερο (τους Τούρκους, που αυξήθηκαν, πάντως, ιδιαίτερα σημαντικά) ελπίζουμε για περισσότερα πράγματα του χρόνου (όταν είναι, πολύ πιθανό, ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της πόλης, το “Μακεδονία Παλάς”, να είναι, πλέον, τουρκικών συμφερόντων).

Σε ό,τι αφορά τους Αιγύπτιους, η εντυπωσιακή αύξηση αποδίδεται στην κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Αφρική, ενώ η ανοδική πορεία στις διανυκτερεύσεις Νορβηγών και Σουηδών σχετίζεται με τη δημιουργία αεροπορικών συνδέσεων με τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, για τους τελευταίους επισημαίνεται πως οι αριθμός τους είναι δυσανάλογος με τις αφίξεις, όπως αυτές καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», γεγονός που σημαίνει πως η πλειοψηφία επέλεξε κάποιον από τους παραθεριστικούς προορισμούς της περιοχής, κατά τους θερινούς μήνες (με απλά λόγια, προτιμούν τη Χαλκιδική…).