Σφοδρή επίθεση κατά του ευρωβουλευτή της Γερμανίας, Γ. Χατζημαρκάκη, εξαπέλυσε, σήμερα, από άμβωνος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, καθώς ο ευρωβουλευτής, που βρέθηκε πρόσφατα στα Σκόπια, έκανε λόγο για “μακεδονική γλώσσα” και καταφέρθηκε κατά της Ελλάδος. >>>

Στο σημερινό του κήρυγμα, από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, κατηγόρησε τον κ. Χατζημαρκάκη για “εθνική προδοσία”.

Αναφέρθηκε και στην κυβέρνηση Παπαδήμου, για την οποία ευχήθηκε “να πάει καλά”, δήλωσε πως γνωρίζει προσωπικά τον νέο πρωθυπουργό, που έχει “εμπειρία σε οικονομικά” και τον χαρακτήρισε ως τον “πιο κατάλληλο αυτήν τη στιγμή”

Αφού τόνισε ότι “οι συνέπειες (σ.σ. της κρίσης) δεν έχουν εμφανιστεί εις το σύνολό τους”, παραδέχτηκε πως, “στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, που δεν έχουν για τα φάρμακά τους, δε θα έχουν φως, δε θα έχουν νερό”. Κι απαντώντας στο ερώτημα που τίθεται “από μερικούς” για το “τι κάνει η εκκλησία”, ανακοίνωσε πως σε όλη τη χώρα οργανώνονται συσσίτια.

”Είναι χιλιάδες οι μερίδες φαγητού που δίνονται, κάθε μέρα, σε εκείνους που δεν έχουν φαγητό, είτε είναι Έλληνες, είτε είναι μετανάστες. Δεν κάνουμε καμία διάκριση. Παντού έχουμε συσσίτια. Δεκατέσσερα πολυάνθρωπα συσσίτια συντηρούνται, στη Θεσσαλονίκη, από τις προσφορές των Χριστιανών, κατά τρόπο αθόρυβο και ανώνυμο”, είπε.

Παραδέχτηκε ότι “δε λύεται το θέμα έτσι, αλλά μετριάζεται”. Χαρακτήρισε τραγωδία το να λιποθυμούν παιδιά, στα σχολεία, από πείνα, προέβλεψε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και, για άλλη μία φορά, θεώρησε λάθος το να βγούμε από την Ευρωζώνη. Μάλιστα, αναρωτήθηκε αν οι γείτονές μας, Βούλγαροι, Αλβανοί, Σκοπιανοί και Τούρκοι “είναι χαζοί που θέλουν να μπουν στην Ε.Ε.”;

Αφού επεσήμανε πως Βούλγαροι συντηρούν το παρεμπόριο στη Θεσσαλονίκη (“πουλούν ακόμη και κεριά έξω από τους ναούς”, είπε), αφού επεσήμανε πως “οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέβασαν το βιοτικό επίπεδο των Σκοπιανών”, υπογράμμισε πως “αυτοί εξακολουθούν να παραμένουν στις επιδιώξεις τους που αποτελούν ανατροπή της κατάστασης στην περιοχή”.

Κατήγγειλε ως “εθνική προδοσία” την ενέργεια του Γερμανού Ευρωβουλευτή των “Ελεύθερων Δημοκρατών” Γ. Χατζημαρκάκη, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στα Σκόπια και μίλησε στο ιδίωμα της γλώσσας της χώρας, κάνοντας λόγο για… μακεδονική γλώσσα. “Απηύθυνε χαιρετισμό στα Σκοπιανά, τα οποία απεκάλεσε Μακεδονικά. Ερωτηθείς αν θα υποστεί συνέπειες, δήλωσε ότι δε φοβάται στην Ελλάδα, διότι κι εκεί υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε Μακεδονικά και κάνει παρέμβαση στην Κομισιόν υπέρ των Σκοπίων”, δήλωσε διαβάζοντας αποκόμματα εφημερίδων. Εξέφρασε, δε, την πεποίθησή του, ότι “ο νέος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δήμας, θα λάβει όλα τα μέτρα, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της χώρας στη Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου εκκρεμεί η προσφυγή των Σκοπίων”.

Τέλος, αποκάλυψε πως η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης συντηρεί τέσσερις φοιτητές της Θεολογικής Σχολής από τα Σκόπια, παρέχοντάς τους στέγη και τροφή. “Το μόνον που τους λέω είναι να αγαπούν την πατρίδα τους”, δήλωσε από άμβωνος ο Παναγιώτατος.