Διέκοψε… άδοξα, τη συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μετά την επιμονή συμβασιούχων εργαζομένων του δήμου να υπάρξει οπωσδήποτε απόψε απόφαση για το θέμα της παρέκτασης (του δικαιώματος να δικάζονται σε δικαστήριο εκτός Θεσσαλονίκης οι υποθέσεις αγωγών). >>>

 

Καθώς δεν υπήρξε συμφωνία –το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει, κατά πλειοψηφία, την έκδοση απόφασης στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας- ο πρόεδρος του σώματος, αποφάσισε τη διακοπή της συνεδρίασης.

Νωρίτερα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα κατά πλειοψηφία, για το Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μάλιστα, στο ψήφισμα συμπεριλήφθηκε και η πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για προσφυγή του δήμου στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Αναλυτικά, το ψήφισμα περιλαμβάνει τα εξής: 

1. Το Δ.Σ.Θ:  εκφράζει την σαφή αντίθεση του στον τρόπο είσπραξης του ειδικού Τέλους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και με την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης, καθώς και στον οριζόντιο χαρακτήρα του που πλήττει χαμηλοεισοδηματίες, χαμηλοσυνταξιούχους, απόρους και γενικότερα τους μη έχοντες.

2. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης και αντισυνταγματικότητας της σχετικής ρύθμισης που αναθέτει στη ΔΕΗ την αρμοδιότητα είσπραξης του φόρου.

3. Αποφασίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για την παροχή εθελοντικής νομικής υποστήριξης σε όσους πολίτες έχουν αυτή την ανάγκη επειδή προσφεύγουν εναντίον του συγκεκριμένου μέτρου.

4. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει την αρμοδιότητα της επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν μπορεί όμως και να εμποδίσει όσους δημοτικούς υπαλλήλούς του, με την ειδικότητα ηλεκτρολόγου, θελήσουν να επανασυνδέσουν εθελοντικά το ηλεκτρικό ρεύμα στα νοικοκυριά συμπολιτών μας που έχει κοπεί επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν το Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.