«Πιστοί στην παράδοση των τελευταίων χρόνων κρατάμε το πανεπιστήμιο ανοιχτό. Είναι μία πολιτική που αντιστρατεύεται την πολιτική του καναπέ» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος κατά τη διάρκεια >>>

της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011, στην Αίθουσα της Συγκλήτου, για τις εκδηλώσεις της 17 Νοέμβρη και τα θέματα ακαδημαϊκού ασύλου.

Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. επισήμανε ότι «Είναι η πρώτη φορά φέτος που ο εορτασμός της Επετείου του Πολυτεχνείου γίνεται με ένα νόμο που έχει καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο. Το ακαδημαϊκό άσυλο είναι μια βαθιά ακαδημαϊκή παράδοση. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο παρά μόνο οι παραδόσεις μας και το άσυλο είναι μία παράδοση ακαδημαϊκή.

Το ακαδημαϊκό άσυλο συνδέεται με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και συμβολίζει την ανεξαρτησία της παραγωγής και της μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης από οποιοδήποτε εξωτερικό παράγοντα. Συμβολίζει την αυτονομία, την αυτοτέλεια, την αυτοδιοίκηση του πανεπιστημίου. Με την έννοια αυτή, παρά το νόμο το ακαδημαϊκό άσυλο εξακολουθεί να υφίσταται στο μυαλό και στη ψυχή της ακαδημαϊκής κοινότητας ως κορυφαίος συμβολισμός ανεξαρτησίας από κάθε οικονομικό, πολιτικό και κομματικό συμφέρον.

Ανεξάρτητα από τη νέα νομοθεσία, για εμάς ακαδημαϊκό άσυλο υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι πανεπιστημιακοί είμαστε υπεύθυνοι για το χώρο μας και θα τον περιφρουρήσουμε. Θα είμαστε όλοι εδώ. Ζητώ και παρακαλώ την κοινωνία της πόλης να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μας και να προστατέψουμε μαζί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».

Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. ζήτησε από την αστυνομία και έγινε αποδεκτό να μη μπει στο πανεπιστήμιο αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τις Πανεπιστημιακές Αρχές.

«Το πανεπιστήμιο δε φοβάται γιατί δεν είναι στόχος, είναι κομμάτι της κοινωνίας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε μπορεί να γίνουν επεισόδια. Σε αυτή την περίπτωση η πανεπιστημιακή κοινότητα ενωμένη και συσπειρωμένη θα είναι εδώ και θα προστατέψουμε το χώρο μας και το ακαδημαϊκό άσυλο» κατέληξε.