Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο η ανάθεση καθηκόντων σε Επόπτες της Υπηρεσίας Καθαριότητας οι οποίοι θα επιβλέπουν την κατά το δυνατόν πιστή εφαρμογή του ισχύοντος Κανονισμού Καθαριότητας στις έξι Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες. 
«Ο Κανονισμός Καθαριότητας σήμερα είναι ανενεργός, ενώ δεν υφίσταται καν μηχανισμός εφαρμογής» σημείωσε κατά την εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς. Ανέφερε ότι για την τήρηση του, καθώς και για την προληπτική και κατασταλτική επιτήρηση των Δημοσίων Χώρων, κρίνεται απαραίτητη η ανασυγκρότηση της υπηρεσίας Καθαριότητας. 
Τόνισε ότι εξουσιοδοτούνται Επόπτες Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανά Δημοτική Κοινότητα, οι οποίοι θα συνδράμουν σύμφωνα με τις οδηγίες της Δημοτικής Αστυνομίας στο έργο της τήρησης των όρων του κανονισμού Καθαριότητας, θα επικουρούν στις υπόλοιπες υπηρεσίες (γραφείο κάδων, αποκομιδής, σαρώματος) και θα είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα και την ευταξία της πόλης. 
Οι επόπτες Καθαριότητας θα είναι εξοπλισμένοι στο εξής με τριπλότυπα ώστε να καταλογίζουν πρόστιμα –το ύψος τους καθορίζεται ανάλογα με την παράβαση- όταν δεν εφαρμόζονται οι όροι του Κανονισμού, όπως για αυτοκίνητα που σταθμεύουν δίπλα σε κάδους απορριμμάτων και παρεμποδίζουν την αποκομιδή, για εγκατάλειψη ογκωδών αντικειμένων, βιοτεχνικών-βιομηχανικών απορριμμάτων, τοξικών αποβλήτων, για αφισορύπανση, ρύπανση μνημείων κλπ.