Και νομίζαμε ότι όλα έχουν τελειώσει και η παραφιλολογία ότι θα σταματήσει για την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, κι όμως... συνεχίζεται. Και όπως λέει και το Spiegel... κάποιοι ετοιμάζονται ή καλύτερα προετοιμάζονται για αυτήν την έξοδο...
Βέβαια όλα αυτά τα σενάρια θα πραγματοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να μην συνεχίσει με τα προγράμματα λιτότητας. Όμως οι Γερμανοί φαίνεται ότι θέλουν να είναι έτοιμοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Έτσι σύμφωνα με άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που θα κυκλοφορήσει αύριο, κάτι λένεν οι Γερμανοί πίσω από την πλάτη μας, και ακόμα εκτιμούν και ποιες χώρες συμφέρει οικονομικά να φύγει η χώρα μας από την ευρωζώνη.
Το βασικό σενάριο «θέλει» την κατάσταση να μην επιδεινώνεται σημαντικά και κάνει μάλιστα την παραδοχή ότι μακροπρόθεσμα η Ευρωζώνη θα μπορούσε ίσως να ενισχυθεί χωρίς την Ελλάδα.
Ωφελημένες θα είναι η Ισπανία και η Ιταλία κατά τους γερμανούς ειδήμονες. Σύμφωνα τέλος με το χειρότερο δυνατό σενάριο, η Ελλάδα θα μπορούσε να περιπέσει σε ένα φαύλο κύκλο ανέχειας που θα διαρκούσε δεκαετίες.
Η αξία του νέου νομίσματος της χώρας θα μειώνονταν δραματικά έναντι του ευρώ, αλλά, παρά τα οφέλη από τις φτηνές εξαγωγές, οι αρνητικές επιπτώσεις θα ήταν μεγάλες.
Παράλληλα, το εκφρασμένο σε ευρώ χρέος θα αυξάνονταν, η πιστοληπτική ικανότητα θα υποβαθμίζονταν και οι ελληνικές τράπεζες δύσκολα θα έβρισκαν χρηματοδότηση, εκτιμούν οι Γερμανοί.
Η Ελλάδα θα έκανε δεκαετίες για να «ορθοποδήσει» και πιθανόν θα παρέσυρε και άλλες χώρες, λένε οι Γερμανοί, αν και θεωρούν ότι αυτό είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο.