zagorakis_saxinidis_01Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου με τους Θανάση Κατσαρή, Θόδωρο Ζαγοράκη και Δημήτρη Σαχπατζίδη. >>>

Στην συνάντηση που διήρκησε πάνω από μία ώρα η τριμελής επιτροπή του ΠΑΟΚ παρουσίασε στον αναπληρωτή υπουργό τις θέσεις της για την ρύθμιση των χρεών της ΠΑΕ στο δημόσιο. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ζήτησαν, εάν είναι εφικτό, την καταβολή του πρωτογενούς κεφαλαίου (κοντά στα 11 εκατ. ευρώ) σε πολλές δόσεις, με ταυτόχρονη διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Επί της ουσίας, δηλαδή, πρότειναν μία βελτιωμένη έκδοση του νομού Ορφανού, με την έκδοση ενός νέου νόμου, ο οποίος θα ρυθμίζει τα χρέη των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών στο δημόσιο, στα πλαίσια και στις δυνατότητες που έδινε ο νόμος Ορφανού, αλλά με ρεαλιστικότερους και πιο ευνοϊκούς όρους, προσαρμοσμένους στα σημερινά οικονομικά δεδομένα, ούτως ώστε να ευνοηθούν από τις ευεργετικές διατάξεις της νέας ρύθμισης και άλλες ομάδες που έχουν χρέη στο δημόσιο.

Ο νόμος Ορφανού όριζε την καταβολή του πρωτογενούς κεφαλαίου, συν το 20% των προστίμων, σε 120 δόσεις συνολικά. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ πρότειναν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων και καταβολή του πρωτογενούς κεφαλαίου αποκλειστικά, χωρίς το 20% των προστίμων, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας της ρύθμισης, από την άποψη της πραγματικής δυνατότητας ανταπόκρισης των ομάδων στην αποπληρωμή των δόσεων.

Επίσης, η τριμελής επιτροπή του ΠΑΟΚ ζήτησε να συμπεριλαμβάνεται στην νέα ρύθμιση πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία την ευθύνη για τα χρέη των υπαχθέντων στην ρύθμιση αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, θα έχουν φυσικά οι μεγαλομέτοχοι που τα δημιούργησαν και οι εκάστοτε διοικήσεις των ομάδων, αλλά όχι όσοι διοικούντες θα υπογράψουν την υπαγωγή στην ρύθμιση και κάποια στιγμή θα αποχωρήσουν.

Επί παραδείγματι, εάν γίνει μια νέα ρύθμιση, όπως την ζήτησε ο ΠΑΟΚ και υπογράψει την υπαγωγή σ’ αυτή ο Ζαγοράκης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, να επωμίζεται ο ίδιος την ευθύνη για όσο χρονικό διάστημα θα είναι στην διοίκηση και στην συνέχεια να αναλαμβάνει την ευθύνη ο διάδοχός του, όπως είναι το λογικό και το σωστό και όχι να τον «κυνηγάει» το δημόσιο ακόμα και όταν φύγει, ενώ άλλη διοίκηση θα διαχειρίζεται την εταιρεία.

Ο Οικονόμου μαζί με τους συνεργάτες του άκουσαν με προσοχή και ενδιαφέρον τις προτάσεις των ανθρώπων του ΠΑΟΚ και τους υποσχέθηκαν να τις μελετήσουν και να εξετάσουν σφαιρικά το πρόβλημα των χρεών των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών με θετική διάθεση και βούληση για την επίλυσή του.