Μείωση της τάξης του 17% παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2012 σε σχέση με αυτόν του 2011, στο δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα, ο δήμαρχος >>>

Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Από 474 εκατομμύρια που ήταν ο προϋπολογισμός του 2011, το 2012 θα ανέρχεται σε 407.

Μείωση θα υπάρξει και στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σε ποσοστό 7,5%, σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου.

«Ο προϋπολογισμός αυτός είναι πραγματικός και όχι πλασματικός» τόνισε ο κ. Μπουτάρης, ενώ ο κ. Καπόν συμπλήρωσε πως «τηρήθηκε η αρχή της μη υπερεκτίμησης των εσόδων καθώς και της μη εγγραφής εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν».

Όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος, υπάρχει σημαντική μείωση των δημοτικών τελών, συντηρητικότητα στα μεγέθη εσόδων και δαπανών, ενώ θα γίνει αποπληρωμή σχεδόν του 45% των συσσωρευμένων χρεών του δήμου, ως το τέλος του 2012.

Στον προϋπολογισμό εγγράφηκαν μόνο νομοθετημένα έσοδα και στον υπολογισμό των εξόδων λήφθηκαν υπόψη τα διαχειριστικά αποτελέσματα του προηγούμενου οικονομικού έτους και συγκεκριμένα τα ποσά που τιμολογήθηκαν μειωμένα τουλάχιστον κατά 20% (στις ελαστικές δαπάνες) σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά ποσά. Μάλιστα, στα ποσά δεν προβλέφτηκαν επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2012, ωστόσο θα εισαχθούν στον προϋπολογισμό, αν και όταν προκύψουν.

Τουρίστες, χορηγοί και ευρωπαϊκά προγράμματα οι λύσεις

Τη δυσπραγία αλλά και τη γενικότερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, βασιζόμενος στον εξορθολογισμό των δαπανών, στην άντληση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα (που θα φτάσουν ακόμα και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αν υλοποιηθούν το 2012), στην άντληση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα (χορηγούς, είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις) και στην προσέλκυση τουριστών. Το τελευταίο, γίνεται με την προβολή της πόλης σε διεθνή ΜΜΕ και σε αγορές όπως της Τουρκίας, του Ισραήλ και της Σερβίας αλλά και με τον προσανατολισμό που επιλέχθηκε για τις επετειακές εκδηλώσεις του 2012.

Ανείσπρακτες οφειλές 48 εκατομμυρίων ευρώ

Παράλληλα, τονίστηκε πως οι ανείσπρακτες οφειλές προηγούμενων ετών από πρόστιμα και κλήσεις ανέρχονται σε 48 εκατ. ευρώ, είτε λόγω λάθος στοιχείων, είτε γιατί οι εταιρείες έχουν πτωχεύσει ή κρύβονται πίσω από «νομικά τερτίπια», όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, ο δήμος ψάχνει τρόπους να λύσει το ζήτημα.

Δάνεια με επιτόκιο 15%!

Δύο δάνεια με επιτόκιο της τάξης του… 15 % έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καπόν, η διοίκηση του δήμου κάνει προσπάθειες αλλαγής του επιτοκίου αυτού, ενώ υπήρξε και συνάντηση με τη διοίκηση του ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου συζητήθηκε το θέμα. Όπως μας είπε, πιθανότατα η λύση θα βρεθεί ως το τέλος του χρόνου.

Για την υπεξαίρεση

«Όλη η υπόθεση της υπεξαίρεσης βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και διεκπεραιώνεται από αυτήν», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Ο δήμος παρίσταται ως πολιτική αγωγή και αν υπάρξουν αποφάσεις που δικαιολογούν την απαίτηση συγκεκριμένων ποσών από φυσικά πρόσωπα ο δήμος θα διεκδικήσει τα ποσά από κάθε υπεύθυνο για την υπόθεση αυτή», πρόσθεσε.

Για τους συμβασιούχους

Πολλοί από τους συμβασιούχους καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δήμου, σχολίασε ο κ. Καπόν. «Αυτό δε σημαίνει πως κάθε φορά που θα έχουμε μία νέα ομάδα συμβασιούχων, αυτοί θα μονιμοποιούνται, διότι θα καταλήξουμε να έχουμε χιλιάδες εργαζόμενους που δε θα χρειάζεται ο δήμος», πρόσθεσε.