ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ 19:52

Φαίνεται πως Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς κατέληξαν, τελικά, στο όνομα του νέου πρωθυπουργού. Όλα φαίνεται να δείχνουν… Νικηφόρο Διαμαντούρο! Τουλάχιστον αυτό διαρρέει η Συγγρού.

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, γεννημένος στις 25 Ιουνίου του 1942, καρκίνος στο ζώδιο, ήταν Συνήγορος του Πολίτη και Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (με έδρα στο Στρασβούργο), αλλά και ακαδημαϊκός. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα Πολιτικές Επιστήμες κι έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια. Είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ήταν ένα από τα ονόματα που προώθησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και στο οποίο δεν αντέδρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

Η περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου “σκάλωνε” σχεδόν από την πρώτη στιγμή. Ο λόγος (πέρα από το ότι είχε διατελέσει σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, αλλά και ήταν ένας τραπεζίτης, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) ήταν, επίσης, ότι ο κ. Παπαδήμος έθετε ως όρο να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο ως τα τέλη Απριλίου. Τα δύο κόμματα, όμως, είχαν συμφωνήσει για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου (κάτι στο οποίο επέμενε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγ. Βενιζέλος). Επίσης, ο κ. Παπαδήμος ζητούσε εγγυήσεις, ειδικά για το θέμα των μέτρων –κάτι που δε συζητούσαν ούτε στη Ν.Δ., αλλά ούτε και στο ΠΑΣΟΚ.