Δημοσιογράφοι των εφημερίδων “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη” και “Σπορ του Βορρά”, που είναι απλήρωτοι επί τρεις μήνες και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διαμαρτύρονται, αυτήν την ώρα, έξω από το “Ολύμπιον”, όπου, σε λίγα λεπτά, αρχίζει η τελετή λήξης του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. >>>

 

Οι δημοσιογράφοι τονίζουν ότι, επί τρεις μήνες, είναι, ουσιαστικά, αιχμάλωτοι, αφού ούτε απολυμένοι μπορούν να λογιστούν, χάνοντας το ταμείο ανεργίας, ούτε εργαζόμενοι, καθώς δεν πληρώνονται.

“Ακόμη και τώρα, που τα χρωστούμενα δεδουλευμένα έχουν συμπληρώσει τους τρεις μήνες και διανύουμε τον τέταρτο, κανείς από την πλευρά της εργοδοσίας δεν μαπίνει στον κόπο να μας ενημερώσει τι σχεδιάζει για τον επόμενη μέρα. Είμαστε άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας, ή εργαζόμενοι χωρίς μισθό”, αναρωτιούνται σε κείμενο που μοιράζουν στο κοινό;

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν, για 30’’ να πάρουν το λόγο στην τελετή λήξης, κάτι που τους αρνήθηκε η διεύθυνση του Φεστιβάλ.

Να σημειωθεί ότι, αύριο, για τέταρτη συνεχόμενη Κυριακή, δε θα κυκλοφορήσει η “Μακεδονία της Κυριακής”, που κάποτε θεωρούνταν η ναυαρχίδα του συγκροτήματος “Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική”.

Για το θέμα έχει εκδώσει ανακοίνωση και το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, στην οποία τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:΅

“Η τοπική κοινωνία ίσως δεν γνωρίζει γιατί οι συντάκτες των παραπάνω φύλλων απέχουν αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο ημέρες από την εργασία τους και υφίστανται μια από τις πιο οδυνηρές δοκιμασίες που επιφυλάσσει η πραγματικότητα σε επαγγελματίες δημοσιογράφους: την αδυναμία να καταγράψουν και να μεταφέρουν στον αναγνώστη γεγονότα που σημαδεύουν το μέλλον της χώρας και τη θέση στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό στερέωμα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εξαναγκασμός για έναν δημοσιογράφο από το να παρακολουθεί ως απλός θεατής εξελίξεις που γράφουν ιστορία”.


φωτο από το thestival