Η σχετική νομοθεσία προβλέπει πως η αγοραπωλησία σπέρματος στην Ελλάδα υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ 13%. Η πρόσφατη αύξηση δικαιολογείται λόγω της μεγάλης προσφοράς αλλά και ζήτησης στις τράπεζες σπέρματος. Ωστόσο, η κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι τα προϊόντα του ανθρωπίνου σώματος δεν υπόκεινται σε καθεστώς φορολόγησης. >>>
Όπως συνήθως συμβαίνει σε περιόδους διακοπών, το καλοκαίρι αλλά και πριν τα Χριστούγεννα η ζήτηση αυξάνεται. Καθώς φαίνεται, η οικονομική κρίση είναι ο βασικότερος λόγος για την αύξηση της ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 
Για τον δότη, ο νόμος προβλέπει αμοιβή έως 200 ευρώ ως αποζημίωση για ιατρικά έξοδα και μετακίνηση. Ωστόσο, πολλές είναι οι τράπεζες σπέρματος που πληρώνουν με τη φορά και η αμοιβή κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ. Σημειώνεται πως ο δότης δεν μπορεί να διαθέσει το σπέρμα του πάνω από μια φορά την εβδομάδα. 
Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα οι λήψεις σπέρματος φθάνουν τις 1000. Το ποσοστό των γυναικών που αγοράζει σπέρμα πλησιάζει το 50% και αφορά σε άγαμες άνω των 40 ετών.