Αγωνία τέλος. Οι πληροφορίες θέλουν λευκό καπνό να βγαίνει από την καμινάδα του Προεδρικού Μεγάρου, στην Ηρώδου του Αττικού. Συμφωνία επετεύχθη και… habemus papam! Φαντάζομαι ότι, πλέον, είναι η ώρα που οι καρδινάλιοι τον ψάχνουν για να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα χέρια πως δεν υπάρχει νέα περίπτωση πάπισσας Ιωάννας… >>>

 

Το όνομα του νέου πρωθυπουργού δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Με κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσαν πως: “Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.  Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο κομμάτων. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έχει ήδη  δηλώσει ρητά, πως δε θα μετέχει της νέας κυβερνήσεως. Αύριο θα γίνει νέα συνάντηση για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης. Αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων”.

Ουσιαστικά, τα νέα θα τα περιμένουμε από αύριο, μετά το μεσημέρι. Ήδη, τα σενάρια για το ποιοι θα μετέχουν, δίνουν και παίρνουν. Οι πληροφορίες, πάντως, επιμένουν πως θα ‘ναι μια κυβέρνηση πολιτικών προσώπων κι όχι τεχνοκρατών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία σε αυτόν τον τομέα ήταν… άμεση, καθώς “το μόνο που θα έλειπε θα ήταν να φορτώσουμε στις πλάτες του ελληνικού λαού κάποιους επιχειρηματίες και τεχνοκράτες. Μόνοι μας ρίξαμε στα τάρταρα το πολιτικό μας σύστημα, μόνοι μας πρέπει να το σηκώσουμε εκ νέου”, όπως έλεγε στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συνάντηση των Παπανδρέου-Σαμαρά υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν διήρκεσε ιδιαίτερα πολύ. Σε μία ώρα και 20 λεπτά υπήρξε συμφωνία και είχε αρχίσει η σύνταξη του σχετικού ανακοινωθέντος. Σίγουρα η συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων για την επιλογή των προσώπων που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, καθώς υπάρχουν “ονόματα-αγκάθια” και για τη μία, αλλά και για την άλλη πλευρά.

Βενιζέλος, Σαχινίδης, Ζαρνιάς, από πλευράς της κυβέρνησης και Σταμάτης, Σταϊκούρας και Λαζαρίδης από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη… εξάδα, που θα συζητήσουν τα οικονομικά θέματα.

Το σίγουρο είναι ότι, από αύριο, η χώρα θα σταματήσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τη σκυτάλη… παίρνει η Ιταλία.