Η εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 στο δημαρχείο, παρουσία των έντεκα τακτικών και δύο αναπληρωματικών μελών του, καθώς και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, με μια –πρώτη- ευχάριστη είδηση για τους μετανάστες. Αποκτούν τη… δική τους εκπομπή στο FM100! >>>

 

Κατά την τοποθέτηση του στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε «στη δύσκολη για την πόλη και τη χώρα οικονομική συγκυρία, που διαμορφώνει, επιπλέον, συνθήκες κοινωνικής και πολιτιστικής κρίσης» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θεσμοί όπως το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών μπορούν να επιλύσουν προβλήματα και να αποτελέσουν ανάχωμα στην ξενοφοβία.

«Μέχρι τώρα τα μεταναστευτικά θέματα αντιμετωπίζονταν σε εθελοντική κυρίως βάση από διάφορες οργανώσεις. Είναι θετικό γεγονός ότι στο εξής ισχύει το Νομικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα σε ένα συγκροτημένο όργανο να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα των μεταναστών, να τα ιεραρχήσει και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν ομαλά και να συμβιώσουν με τις τοπικές κοινωνίες» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, Δημοτικός Σύμβουλός, Χρήστος Ελευθεριάδης ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση τέθηκαν έξι βασικοί άξονες προβλημάτων: η στέγη, η εργασία, η εκπαίδευση, ο δημόσιο διάλογος, τα νομικά ζητήματα τακτοποίησης των μεταναστών και ο ρατσισμός-ξενοφοβία.

Το Συμβούλιο ασχολήθηκε επίσης σε πρώτη φάση με τον άξονα του δημόσιου διαλόγου, κάνοντας δεκτή την πρόταση της Δημοτικής Συμβούλου και Αντιπροέδρου της ΔΕΠΘΕ Σοφίας Ασλανίδου, να παραχωρηθεί ραδιοφωνικός χρόνος στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 ώστε να προβληθούν τα προβλήματα των μεταναστών και προσφύγων της ευρύτερης περιοχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Ο Χρήστος Ελευθεριάδης τόνισε επίσης ότι το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών ασχολήθηκε και με το πρόβλημα του Ξενώνα Προσφύγων, που βρίσκεται μεν στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, χωρίς να είναι, όμως, στην διοικητική του αρμοδιότητα. «Καταλήξαμε σε μια πρόταση την οποία θα καταθέσουμε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο ώστε να γίνει επεξεργασία και προώθησή της στην ολομέλεια του Σώματος» επισήμανε ο κ. Ελευθεριάδης.