Σήμερα, που ορκίζεται μια νέα κυβέρνηση, η οποία δημιουργήθηκε όπως δημιουργήθηκε, με όλο αυτό το πολιτικό παρασκήνιο και με τα ανώνυμα ΜΜΕ να πετούν, βροχή, “πληροφορίες” τη μία πίσω από την άλλη, θα υπήρχε η ανάγκη μιας ψύχραιμης ματιάς, από >>>

άλλη μία ανεξάρτητη εφημερίδα. Τη ματιά που θα μπορούσε να δώσει η ιστορική “Μακεδονία”, δεν την έχουμε… Οι εργαζόμενοι στην Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική παραμένουν σε θολό τοπίο.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, δεν είναι ούτε άνεργοι, ούτε απολυμένοι, αλλά… ούτε εργαζόμενοι. Βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Η εργοδοσία τους οφείλει τρία μηνιάτικα και κανείς δεν τους λέει το παραμικρό για το μέλλον τους. Περίμεναν, χθες, να ανακοινώσει ο μεγαλομέτοχος Γιάννης Ρήγας, αν θα παραμείνει στο τιμόνι του συγκροτήματος και θα συνεχίσει την απρόσκοπτη έκδοση των τριών φύλλων, ή αν θα αποχωρήσει αποζημιώνοντάς τους. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση…

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Σε μια περίοδο που βρίθει οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, που η χώρα βαδίζει σε μια αχαρτογράφητη περιοχή και που η αντικειμενική, χωρίς εξαρτήσεις και κορώνες, ενημέρωση αποτελεί αδήριτη ανάγκη, η ιστορική -100ετής φέτος- εφημερίδα «Μακεδονία», η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και τα «Σπορ του Βορρά» απουσιάζουν από τα περίπτερα της πόλης. Εδώ και δέκα ημέρες οι εργαζόμενοι έχουμε προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα τριών και πλέον μηνών, ταυτόχρονα όμως και το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή εργασία.

Αντιλαμβανόμενοι μέσω των επαφών μας με την τοπική κοινωνία πως η πόλη δεν γνωρίζει γιατί απέχουμε από την εργασία μας σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο ώρες, επιθυμούμε με την ανακοίνωση αυτή να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μαζί της. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία για έναν δημοσιογράφο από το να μην μπορεί να καταγράψει και να μεταφέρει με την κριτική του πένα στον αναγνώστη γεγονότα που σημαδεύουν το μέλλον της χώρας και τη θέση της στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό στερέωμα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία για έναν δημοσιογράφο από το να παρακολουθεί ως απλός θεατής να γράφεται ιστορία.

Οι δημοσιογράφοι της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη ομηρία, καθώς δεν είμαστε άνεργοι ούτε όμως και εργαζόμενοι. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο παλινωδιών από την πλευρά της διοίκησης, με ένα «μενού» πλούσιο σε προγράμματα εκ περιτροπής εργασίας, καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, προτάσεων για μειώσεις μισθού κατά 40%, απειλών για απολύσεις και υποβάθμισης της επαγγελματικής μας αξίας, και παρά την αξιοπρεπή, συναινετική μας στάση και την ιώβεια υπομονή μας, βρίσκουμε και πάλι τοίχο από την άλλη πλευρά.

Με την ανακοίνωση αυτή θέλουμε να σας καταστήσουμε κοινωνούς της σημερινής μας θέσης, καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχουμε εδραιώσει στενούς δεσμούς με την πόλη και έχουμε ανοίξει αμφίδρομα κανάλια επικοινωνίας, πληροφόρησης και ενημέρωσης, με σκοπό τη συμβολή στο κοινό καλό.

Παραμένουμε δημοσιογράφοι σε εγρήγορση, παρά την έλλειψη βήματος άσκησης του επαγγέλματός μας και σας ζητούμε να είστε στο πλευρό μας, υπερασπιζόμενοι όχι εμάς, αλλά το δικαίωμα της Θεσσαλονίκης και των πολιτών της να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση για το τι συμβαίνει γύρω τους, στις γειτονιές τους, στην πόλη τους”.

Από την πλευρά της, η ΕΣΗΕΜ-Θ, σε ανακοίνωσή της τονίζει πως “η ευθύνη αυτή υπερβαίνει κατά πολύ το πεδίο της συμπεριφοράς μιας επιχείρησης απέναντι στους επί σχεδόν τέσσερις μήνες απλήρωτους εργαζόμενούς της: είναι ευθύνη μιας επιχείρησης Τύπου απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και στο ίδιο το αγαθό της Ενημέρωσης”. Καλεί, δε, την εργοδοσία “να αντιληφθεί το μέγεθος των συνεπειών που έχει η ασυνέπειά της και να αποκαταστήσει αμέσως όλες τις προϋποθέσεις ομαλής έκδοσης των εφημερίδων”.