Κάποιοι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, που βρέθηκαν στην προβολή της ταινίας “Το Όνειρο Του Άνταλμπερτ”, από τη Ρουμανία, δεν πίστευαν στα μάτια τους: Ανάμεσα στους θεατές ήταν ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Λάζλο Μπόλονι! Κι όταν τα φώτα έσβησαν κι άρχισε η ταινία, έτριβαν και ξαναέτριβαν τα μάτια τους: Ο Μπόλονι ήταν… >>>

στο πανί!

Το Όνειρο του Άνταλμπερτ είναι μια μαύρη κωμωδία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σ’ ένα κομμουνιστικό εργοστάσιο της Ρουμανίας, τη δεκαετία του ’80. Η αναπαράσταση ενός εργατικού ατυχήματος προκαλεί ένα πραγματικό, καθώς ο εργάτης που παίζει το ρόλο του θύματος κόβεται στο χέρι.

Η ιστορία εκτυλίσσεται το Μάιο του 1986, την επέτειο της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και μία μέρα μετά την ιστορική νίκη της Στεάουα Βουκουρεστίου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο βασικός χαρακτήρας, ο Ιούλικα, είναι ένας τεχνικός που βρίσκει τον μπελά του όταν του ζητούν να προβάλει δύο προπαγανδιστικές ταινίες για την ασφάλεια στην εργασία στη γιορτή που θα γίνει στο εργοστάσιο.

Όπως καταλαβαίνετε, ο Μπόλονι, που ήταν στη Στεάουα εκείνη την περίοδο, δεν μπορούσε να λείπει από την ταινία. Και από τα πλάνα της και από την προβολή της! Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, παρακολούθησε την ταινία κι ήταν κι αυτός ανάμεσα στους θεατές που την καταχειροκτότησαν όταν ολοκληρώθηκε η προβολή της.

“Το Όνειρο του Άλταμπερτ” είναι μία βραβευμένη ταινία. Έχει καρδίσει το Βραβείο Καλύτερου Πρότζεκτ, Tallinn IFF 2009, συμμετείχε στο 5ο φόρουμ συμπαραγωγών CROSSROADS του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2009 και προβλήθηκε στο πρόγραμμα προβολών της Αγοράς «Βαλκανικά έργα σε ανάπτυξη» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2010.

Η “ταυτότητα” της ταινίας

  • Visul lui Adalbert / Το όνειρο του Άνταλμπερτ / Adalbert’s Dream
  • Ρουμανία  2011, DigiBeta Έγχρωμο, 101’
  • Σκηνοθεσία: Gabriel Achim / Γκαμπριέλ Ακίμ Σενάριο: Gabriel Achim, Cosmin Manolache 
  • Ηθοποιοί: Gabriel Spahiu (Iulica Ploscaru), Doru Ana (Lefardau), Alina Berzunteanu (Coca), Ozana Oancea (Lidia Spataru), Mimi Branescu (Bratosin), Anca Androne (Tatiana/Adalbert)