Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να ορίσει τo δικηγόρο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χρυσόγονο, Καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ., ως πληρεξούσιο δικηγόρο, να εκπροσωπήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να καταθέσει και να υποστηρίξει την αίτηση του Πανεπιστημίου κατά της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.




«Μετά τη μη υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης από πλευράς των πρυτάνεων 15 πανεπιστημίων της χώρας για τον ορισμό της οργανωτικής επιτροπής η οποία θα υλοποιήσει τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης για το νέο νόμο, το Α.Π.Θ., με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση δύο πράξεων της Υπουργού Παιδείας οι οποίες έχουν, μέχρι σήμερα, εκδοθεί. Συγκεκριμένα, εναντίον της πράξης με την οποία η Υπουργός Παιδείας διορίζει την Οργανωτική Επιτροπή και εναντίον της πράξης με την οποία η Υπουργός ορίζει ως εκλογικό σύστημα για τις εκλογές των Διοικητικών Συμβουλίων τη, λεγόμενη, ταξινομική ψήφο.

Η κίνηση του Α.Π.Θ. να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με το ερώτημα της αντισυνταγματικότητας των πράξεων αυτών εναρμονίζεται πλήρως με τις ομόφωνες αποφάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων οι οποίες έκριναν τις πράξεις ως θεσμική εκτροπή.

Θέλω να πιστεύω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα δώσει μία οριστική λύση στη μεγάλη αναστάτωση και αναταραχή που έχει προκληθεί στα πανεπιστήμια εξαιτίας των πρόσφατων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας».