Τους γνωρίσαμε από τις αποστολές τους στο εξωτερικό, όπου παρείχαν βοήθεια σε μακρινές χώρες. Οι "Γιατροί του Κόσμου" προσφέρουν, πλέον, βοήθεια, στην Ελλάδα! >>>

«Ζευγάρι ήρθε κλαίγοντας να ζητήσει ιατρική φροντίδα. Μέχρι πρόσφατα διατηρούσε επιχειρήσεις στη Χαριλάου και μας στήριζε για να βοηθάμε ανήμπορους. Τώρα, λόγω της κρίσης, βρέθηκε χωρίς σπίτι, να φιλοξενείται σε συγγενείς και να μην έχει ούτε ασφάλιση υγείας, λόγω χρεών στο ασφαλιστικό ταμείο. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα μας»…

Μιλάει, στην τοπική εφημερίδα “Αγγελιοφόρος”, η Σοφία Γκαρανέ, κοινωνική ανθρωπολόγος και υπεύθυνη του γραφείου των «Γιατρών του Κόσμου» στη Θεσσαλονίκη. Δηλώνει εντυπωσιασμένη από την τρομακτική αύξηση -100%- τον τελευταίο χρόνο στην προσέλευση όσων επισκέπτονται το πολυϊατρείο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. «Οι ασθενείς φτάνουν τους 1.000 το μήνα και το 70% είναι Έλληνες. Το αντίστοιχο διάστημα πέρσι ήταν περίπου 500. Πρόκειται για Έλληνες, ηλικίας 40-60 ετών, οικογενειάρχες, που συχνά ανήκουν στη μεσαία αστική τάξη, έχασαν ξαφνικά τη δουλειά τους ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», προσθέτει.

Στο πολυϊατρείο, οι πολίτες εξυπηρετούνται από τους εθελοντές γιατρούς και υγειονομικούς, ενώ όλες οι εξετάσεις και οι εμβολιασμοί γίνονται δωρεάν. Το διαμέρισμα που στεγάζει το πολυϊατρείο είναι μόλις 130 τ.μ. Καθημερινά υπάρχουν 3-4 γιατροί, για να εξυπηρετήσουν 200- 250 άτομα την εβδομάδα.

Οι ανάγκες έχουν δημιουργήσει λίστες αναμονής. Σε αυτές έχουν ενταχθεί και 300 παιδιά, που πρέπει να εμβολιαστούν μέσα στο ερχόμενο δίμηνο.


Διάβασε περισσότερα για την προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Θεσσαλονίκη, με κλικ εδώ.